Magazin

Prepuni najopasnijih bakterija: Ovi dijelovi kuće su magnet za prljavštinu, a najmanje ih čistimo i peremo

Trendovi u dizajnu interijera često ne uzimaju u obzir dugoročnu praktičnost namještaja.

dnevna soba
FOTO: GARRETTLECHIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mnogi popularni kućni predmeti, dekor i oprema su noćna mora za čišćenje jer zadržavaju prašinu, prljavštinu i ostatke koji doprinose neurednom i prljavom domaćinstvu.

Temeljno brisanje prašine, pranje i dezinfekcija zahtijeva mnogo vremena, posebno u domaćinstvima s djecom i kućnim ljubimcima. Ako ne obraćate pažnju na detalje, možda nećete ni shvatiti koliko su ovi predmeti postali prljavi jer nisu uvijek vidljivi spolja.

Ručke kuhinjskih ormarića

Postoje stotine vrsta dizajna koji pretvaraju standardne ormariće u moderne ili klasične stilove, a posebno one polukružnog dizajna okrenute ka dolje predstavljaju problem za čišćenje.

Pročitajte još

Svaki put kada povučete ove ručke, vaši prsti ostave malo ulja ili prljavštine, koja se polako nakuplja tokom vremena. Pošto je donja strana skrivena, ne možete vidjeti koliko su se zaprljali, a često se na njih zaboravlja i ne čiste se. Više ukrasnih stilova čak imaju male izbočine i udubljenja na donjoj strani, što ih čini još težim za čišćenje.

Držači četkica za zube

Američka Nacionalna sanitarna fondacija (NSF) sprovela je studiju 2011. godine koja je otkrila da su držači četkica za zube treći najzarazniji predmet u domaćinstvima.

Mnogi čuvaju svoje četkice u držaču (čaši) sa poklopcem, misleći da rade sanitarnu stvari i da svoje četkice za zube čuvaju od bakterija.

Ako koristite ove dodatke kako biste svoju četkicu za zube zaštitili od bakterija, morate ih takođe očistiti. Preporučuje se pranje držača ili čaše toplom vodom sa sapunom i brisanje netoksičnim dezinfekcionim sredstvom najmanje jednom ili dva puta nedjeljno.

Kada čuvate četkicu za zube, vodite računa da stoji uspravno i da ne stoji nasuprot nečijoj četkici kako bi se čekinje mogle slobodno sušiti na vazduhu. Američko stomatološko udruženje (ADA) uopšte ne preporučuje korišćenje poklopca, jer je zatvoreno okruženje pogodno za klice, piše Krstarica.

Jastuci, ćebe i tepisi

Tekstil od vještačkih materijala luksuzan je dodatak domovima i jednim potezom daje udobnost i eleganciju. Jastuk, ćebe i tepih napravljeni su od mješavine poliestera kako bi oponašali prirodni materijal. Iako su prijatni na dodir, vještačko krzno i ​​materijali u stilu dlake lako se zaprljaju i teško se čiste.

Prljavština i ostaci lako se zaglave u dugim vlaknima, a kada dođe vrijeme da ih operete, ne možete ih tek tako ubaciti u mašinu za pranje veša. Mašinsko pranje zamršava vlakna, a visoka temperatura ih skuplja u neprepoznatljiv oblik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu