Politika

Prijateljski odnosi i slični bezbjednosni izazovi: Nešić sa ambasadorima Hrvatske i Kine (FOTO)

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić danas je u Sarajevu imao odvojene sastanke sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem i ambasadorom Narodne Republike Kine, Ji Pingom.

Nenad Nešič i Ji Ping
FOTO: MBBIH

Nešić i Sabolić konstatovali su da dvije susjedne države ostvaruju saradnju u brojnim oblastima bezbjednosti, s obzirom na zajedničke bezbjednosne izazove, ali i činjenicu da dijele granicu dužu od 1.000 kilometara.

Nenad Nešič i Ivan Sabolic
FOTO: MBBIH

– Saradnja u ovoj oblasti biće nastavljena, te je istaknuto da postoji potreba i za unaprjeđenje odnosa, posebno u oblasti ispunjavanja obaveza na putu ka evropskim integracijama – saopšteno je iz Ministsrstva bezbjednosti.

Ministar Nešić je istakao da je već napravljen značajan iskorak u uspostavi pune operativne saradnje sa EUROPOL, da je započeta i procedura za potpisivanje sporazuma sa FRONTEX kao i da postoji opšte opredjeljenje da se ubrza procedura ispunjavanja preporuka Evropske komisije.

Razgovarano je i o ilegalnim migracijama, trenutnom stanju i ključnim izazovima u ovoj oblasti.

Pročitajte još

Tokom sastanka Nešića i ambasadora Ji Pinga konstatovano je da postoje dobri prijateljski odnosi između dvije države, koji se pozitivno reflektiraju i na saradnju u oblasti bezbjednosti.

Zaključeno je da su posljednih godina bilježi unaprijeđenje ulaganja u BiH kao i drugih oblika ekonomske saradnje.

Nešić je istakao da će Ministarstvo bezbjednosti konstatno radi na unapređenju bezbjednosnog ambijenta koji je važan i za privlačenje i zaštitu stranih investicija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije