Kultura

Publika BBC odlučila: Dejvid Bouvi najveća ikona u svijetu zabave 20 vijeka (VIDEO)

Legendarni pjevač Dejvid Bouvi proglašen je za najveću ikonu u svijetu zabave u 20. vijeku, glasovima publike na kanalu BBC.

Publika BBC odlučila: Dejvid Bouvi najveća ikona u svijetu zabave 20 vijeka (VIDEO)
FOTO: TANJUG/AP

On je dobio najviše glasova gledalaca emisije “Ikone” na BBC, a u konkurenciji su još bili Čarli Čaplin, Merilin Monro i Bili Holidej. Cilj glasanja je bio da publika glasanjem izabere “najveću zvijezdu 20. vijeka”. U emisiji su predstavljene još četiri kategorije, pa su gledaoci birali ne samo najveću ikonu u svijetu zabave, već i u sportu, nauci, aktivizmu, umjetnosti prenio je Indipendent.

Tako će se Bouvi takmičiti i sa ostalim kategorijama, odnosno za titulu najveće ikone 20. vijeka. Kada je riječ o ostalim kategorijama, Alan Turing odnio je pobjedu u kategoriji “Naučnici”, Ernest Šaklton u kategoriji “Istraživači”, a Nelson Mendela u kategoriji “Vođe”. Još se biraju i pobjednici kategorija Aktivisti, Sport, kao i Umjetnici i Pisci.

Publika će izabrati najveću ikonu 20. vijeka 5. februara, kada će biti i saopšteno koja je ličnost obilježila 20. vijek.

Anketa je u javnosti izazvala i negodovanja jer su neki smatrali da je izbor previše sužen i da u obzir nisu uzeti mnogi drugi svijetski velikani. Upravo je najviše bure podigla kategorija “Zabavljači” jer su mnogi zaključili da nije u redu što se u izboru nisu našli “Bitlsi” ili Elvis Prisli.

Dejvid Bouvi je umro 11. januara 2016. godine nakon osamnaestomjesečne borbe s rakom. Bouvi je preminuo svega dva dana nakon što je proslavio 69. rođendan i objavio album “Blackstar”. Iza sebe je ostavio desetine albuma i pjesama, te uloga u filmovima, koje su obilježili pop kulturu tokom šest decenija njegove karijere

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu