Kultura

Rok Partenon (37): Čovjek koji je pao na Zemlju (VIDEO)

U istoriji XX vijeka ne postoji toliko raznovrstan "renesansni" umjetnik kao što je Dejvid Džons, poznatiji po pseudonimu Dejvid Bouvi.

Detalj iz filma "Čovjek koji je pao na Zemlju"
FOTO: THECOOLIDGE/YOUTUBE/SCREENSHOT
"Čovjek koji je pao na Zemlju"

On je jedan od najuticajnijih stvaralaca u oblasti pop muzike.

Rođen 8. januara 1947. godine u Londonu, mladost je proveo kao prava pravcata muzička tinejdžerska zvijezda, svirajući po lokalnim klubovima i pabovima. Umro je 11.01.2016 u Londonu.

Njegov flamboajantni izgled “sa stilom gladnog Engleza”, blago androgino homoseksualni imidž, bio je dovoljan da brzo postane idol urbane mladeži. Već 1969. godine Bouvi pravi svoj prvi veliki hit “Svemirska odiseja”, koji ga odmah izdvaja iz mase kao pravog pravcatog čovjeka koji je pao na Zemlju.

Sljedeći singl “Čovjek koji je prodao svijet” i album “Zigi Stardast” pretvorili su ga u obožavanu ikonu pop kulture. Bouvi je kreirao jedinstven i neponovljiv stil čovjeka kameleona, zvijezde čiji je glavni koncept neprekidna promjena imidža.

Od svemirske pojave Zigija Stardasta, preko homootpadnika Hankija Dorija, mijenjao je izgled. Bio je mladi i vitki naci-vojvoda, i pin-ap maneken, i nestvarni vanzemaljac, i mladi japi Amerikanac, i mistični heroj andergraund kulture, frik sajberdetektiv Natan Adler, na svom internetu zvanom BowieNet imao je blog koji je potpisivao imenom Mornar.

Bio je oženjen manekenkom Endži Bouvi, koja mu je rodila sina Zouvija, koji je kasnije promijenio ime u Dankan Džons i postao poznati reditelj.

Godine 1992. oformio je hard rok bend “Tin Machine”. Njegova poezija kretala se uvijek linijom avangarde, od futurističkih i nadrealističkih uticaja do recentnog uticaja tehno kulture. Pisao je Cut Up tehnikom, koju su promovisali bitnici Barouz i Gisin.

– Budućnost više nije ono što je bila – rekao je Bouvi, promovišući album “Scary Monsters”.

Ne postoji velika ličnost u svijetu rokenrola s kojom nije sarađivao. od Marka Bolana, Binga Krozbija, Mika Ronsona, preko Džegera, sve do Igija Popa, Lu Rida, Roberta Fripa i Brajana Inoa. Serija fascinantnih albuma – “Heroji”, “Nisko”, “Strašni monstrumi” i “Hajde da igramo”, biseri su njegove dugotrajne karijere.

Nekoliko godina živio je u Berlinu, gdje je nastao njegov album »Nisko«, koji je uradio s Brajanom Inoom. Pjesma »Sound and Vision« perfektna je posveta istoimenoj knjizi Alistera Kraulija. 

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (21): Vorholova fabrika glamura (VIDEO)

Rok Partenon (22): Pop mitologija

Rok Partenon (23): Džim Morison, divlji roker (VIDEO)

Rok Partenon (24): Šetnja tamnom drugom stranom (VIDEO)

Rok Partenon (25): Morison i Arto

Rok Partenon (26): Esid generacija (VIDEO)

Rok Partenon (27): Džim Morison i Lu Rid (VIDEO)

Rok Partenon (28): Mensonovo nasljeđe

Rok Partenon (29): Mensonov zločin

Rok Partenon (30): Menson i seksualna revolucija (VIDEO)

Rok Partenon (31): Mračno nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (32): Džimi Pejdž, okultista na gitari (VIDEO)

Rok Partenon (33): Pejdž i Krouli (VIDEO)

Rok Partenon (34): Pomodni satanizam (VIDEO)

Rok Partenon (35): Kenet Anger (VIDEO)

Rok Partenon (36): Dejvid Bouvi, okultni pop-rok performans

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije