Svijet

Poruka Putina povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta "Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravili lekcije iz istorije"

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije.

Vladimir Putin
FOTO: MIKHAEL KLIMENTYEV/EPA

Putin je ukazao da zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija i kao dokaz za to naveo zločine nad civilima i etnička čišćenja koja sprovode neonacisti u Ukrajini.

– Protiv tog zla se sada junački, rame uz rame bore naši vojnici – naveo je Putin u telegramu koji je adresirao na organizatore i učesnike događaja posvećenih obeležavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjice od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike iz koncentracionog logora Aušvic.

Pročitajte još

Putin je podsjetio da je tada, 1945. godine, varvarske planove nacista prekinuo, pre svega, sovjetski narod koji se izborio za slobodu i nezavisnost otadžbine i koji je spasao jevrejski i druge narode od totalnog uništenja i porobljavanja, prenio je Sputnjik.

Ruski lider je istakao da Rusija žali za milionima ljudi koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata – Jevrejima i pripadnicima drugih nacionalnosti koji su streljani, mučeni i umrli od gladi i bolesti.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procjenjuje se da je tokom Drugog svjetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika.

Gotovo 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u Aušvicu od 1941. do 1945. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije