Društvo

“NISAM SE OSJEĆALA PRIJATNO” Bojana je procesuirana, ne želi da joj djeca nose maske u školi

Slučaj Bojane M. iz Goloboka kod Smederevske Palanke, koja je zbog odbijanja da njena djeca u osnovnoj školi nose maske, dobila poziv za razgovor iz Centra za socijalni rad u tom gradu, prvo je "procesuiranje" roditelja zbog kršenja preporuka u vrijeme epidemije virusa korona u Srbiji.

“NISAM SE OSJEĆALA PRIJATNO” Bojana je procesuirana, ne želi da joj djeca nose maske u školi
FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA

Ni njoj nije jasno na osnovu kog propisa je palanački Centar za socijalni rad pokrenuo proceduru. U ovoj instituciji Novosti nisu dobili zvanične odgovore na pitanja, a nezvanično su saznali da iza svega stoji namjera da se “roditeljima ponude pojašnjenja koja su u najboljem interesu djece”.

– Razgovor sa majkom obavljen je jer se staramo o najboljem interesu djece. Naš posao je da pružimo svaki vid pomoći i podrške roditeljima kako bi i sami postupali u najboljem interesu svoje djece, posebno u ovoj situaciji sa kojom se svi prvi put susrećemo – rečeno nam je nezvanično u Centru za socijalni rad, kome je slučaj prijavila škola.

Bojana M. kaže, da joj i nakon razgovora nije jasno zbog čega je uopšte pozvana.

– Kada je poziv stigao, nisam znala zašto me zovu, nisam se osjećala nimalo prijatno… Imam četvoro djece – bliznakinje u osnovnoj školi, jedna kćerka ide u srednju, a druga je na fakultetu. Ni sada mi nije jasno zašto sam bila, da li to smatraju zanemarivanjem djece, da li sam prekršila neki propis…

Pročitajte još

Bojanine bliznakinje idu u peti razred, obje su odlične učenice, a majka navodi da i dalje ostaje pri stavu da djeca ne treba da nose maske, jer su, tvrdi, štetne po njihovo zdravlje. Dodaje i da je spremna da čuje argumente, i da će, ukoliko je budu pozvali, otići ponovo na razgovor u školu, piše Telegraf.

Prema ranijim najavama, djeca koja ne budu nosila maske mogu dobiti opomenu, ukor, čak i suspenziju. Šta će biti u ovom slučaju, još se ne zna. Da li je OŠ “Nikola Tesla” u Goloboku, koju pohađaju Bojanine bliznakinje, u svoj Pravilnik o ponašanju učenika, zaposlenih i roditelja unijela odredbu da su preporuke Kriznog štaba o mjerama zaštite zdravlja obavezujuće, takođe se nije saznalo. U školi je rečeno da je direktorka Jovana Jelić odsutna čitavog dana, uz opasku na ovu temu kako su “za školu obavezujuće preporuke Ministarstva prosvete”.