Kolumne

Razlaz

Nakon dvije godine međusobnih svađa, razlaza, zatezanja, pa mirenja, desilo se ono što je malo ko očekivao - završen je dvije decenije dug brak između DNS i SNSD.

Razlaz
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iako su ovakav scenario mnogi očekivali, niko uistinu nije vjerovao da će se tako nešto na kraju i desiti.

Nešić je učinio ono što njegov prethodnik Marko Pavić nije smio ni pomisliti. Stavio je tačku na koaliciju sa SNSD i time dao do znanja da mu je dosta igre „zeke i šargarepe“, kakvu je javnost imala prilike da gleda u protekle dvije godine.

Odluka DNS jeste iznenađujuća ako se uzme u obzir vrijeme kada se razlaz desio, ali i činjenica da su u protekle dvije godine mnogo puta okretali obraz kada bi im jedna strana zabridila od primljenih šamara koje im je zadavao njihov najveći koalicioni partner.

Od cijepanja stranke i postavljanja Nedeljka Čubrilovića za predsjednika NSRS, uprkos činjenici da je to mjesto trebalo da pripadne DNS, preko javne poruke da u vlasti mogu učestvovati samo „odabrani“ članovi te stranke, i da se pod hitno moraju riješiti „mangupa“, pa do smijena kadrova DNS i otvorenog miješanja u unutrašnje odnose te partije – samo su neki od alarma koji su zvonili na uzbunu.

Može se reći da je DNS, koji je na proteklim opštim izborima ostvario istorijski rezultat osvojivši 100.000 glasova birača, u veoma kratkom periodu od izbornog pobjednika postao najveći politički gubitnik u Srpskoj.

Između želje da izađu iz koalicije i povrate obraz, dijelile su ih fotelje koje očito nisu bili spremni da se odreknu.

Otud je jučerašnji potez da izađu iz koalicije izazvao pravi politički potres jer takav scenario skoro niko nije očekivao.

Ni vlast, ni opozicija, ali ni javnost, a vjerovatno ni samo članstvo DNS.

Pročitajte još

Doduše, nakon preuzimanja stranke od Marka Pavića, novi predsjednik DNS Nenad Nešić je u mnogo navrata ponovio kako ta stranka „neće biti ničiji privjesak“, šaljući time indirektno poruku svojim koalicionim partnerima da on nije Pavić.

Međutim, tu njegovu poruku niko nije ozbiljno shvatao.

Da Nešić nije Pavić, moglo se vidjeti u proteklom periodu kada je DNS, uprkos upozorenju iz SNSD, dao svojim lokalnim odborima odriješene ruke da biraju s kim će koalirati na lokalnom novou, gurajući time prst u oko koalicionim partnerima.

Nakon razlaza sa SNSD mnogi se pitaju šta će sada biti sa DNS.

Da li će članstvo DNS zajednički zapeti kako bi ojačali stranku i postali prvi u Srpskoj, kako je to najavio Nešić, ili će otići u političku prošlost?

Drugim riječima, da li DNS ima iskreno i odano članstvo ili “papke”?

Iz SNSD su već ostavili oškrinuta vrata za moguće “papke”.

Lider SNSD je tako poručio da svi DNS-ovci koji žele da ostanu u foteljama, neće biti smjenjeni, čime im je indirektno dao do znanja da mogu slobodno da „promijene politički dres“.

Sudeći po dosadašnjoj praksi na političkom nebu BiH, takvih će vjerovatno i biti.

Međutim, da li će „preletačevići“ biti u manjini ili većini, gledaćemo u nastavku ove političke sapunice.