Biznis

REZANJE TROŠKOVA Ford smanjuje broj platformi na kojima su bazirana njihova vozila

Sa ciljem da smanji troškove proizvodnje, kompanja Ford će smanjiti broj platformi na koje su bazirana njihova vozila, te će tako cijela gama kompanija biti bazirana na samo pet modularnih platformi.

REZANJE TROŠKOVA Ford smanjuje broj platformi na kojima su bazirana njihova vozila
FOTO: ALEKSANDAR PLAVECSKI/EPA

Naime, američki proizvođač namjerava da smanji svoje troškove za čak 25,5 milijardi dolara tokom narednih pet godina, a najbolji način za to je eliminacija nepotrebnih platformi.

Kompanija Ford je u jednom trenutku imala čak 30 platformi, ali je pod rukovodstvom bivšeg šefa, Alana Mulalija taj broj smanjen samo na devet platformi koje se trenutno koriste.

Tokom prezenacije na konferenciji koja je održana za medije, šef Forda za razvoj proizvoda, Hau Tai-Tang je naveo da mjere smanjenja troškova predstavljaju samo nastavak plana Alana Mulalija, koji je zapravo i spasio kompaniju od bankrota.

Ovim planom ne kažemo da je plan Alana bio pogrešan, već samo predstavlja njegov nastavak – naveo je on.

Po njegovom mišljenju prebacivanje cjelokupne game kompanije na samo pet platformi će kompaniji donijeti veći profit, prenosi portal vrelegume.rs.

Pet platformi kompanije Ford koje će i dalje postojati su: RWD/AWD body-on-frame, FWD/AWD unibody, unibody platforma za komercijalna vozila, RWD/AWD unibody, i unibody platforma za sva električna vozila kompanije.