Digitalna Srpska

ROBOTI DOLAZE Ovo je 8 znakova da vještačka inteligencija izmiče kontroli

Pa ljudi, "revolucija" vještačke inteligencije je pred nama, i čini se da već pomalo izmiče kontroli.

vještačka inteligencija
FOTO: CHANNEL 4/YOUTUBE/SCREENSHOT

Velike korporacije, podstaknute baukom lakog profita, počele su da uvode nove alate i proizvode koji koriste veštačku inteligenciju kako bi poboljšali korisničko iskustvo.

Čini se da pretraživači, Holivud i medijska industrija žele da se uključe. Ipak, ovo potpuno neregulisano polje takođe ima potencijal da u velikoj meri poremeti postojeće industrije, naš način života, umjetnost, pravosudne sisteme, čak i vaš mozak.

Evo nekih od znakova upozorenja da bi revolucija robota mogla postati veoma, veoma haotična.

ChatGPT polaže ispit iz programiranja

ChatGPT je očigledno dovoljno pametan da ga Gugl “zaposli”. NBC je nedavno izvijestio da je tehnološki gigant testirao ChatGPT na isti način na koji to obično radi sa programerima početnicima i da je prošao odlično.

– Nevjerovatno, ChatGPT bi dobio posao L3 programera – piše u Google dokumentu. Iako se treći nivo smatra početnim nivoom u inženjerskom timu u Gugl-u, prosečna plata za ovu poziciju je oko 183.000 dolara godišnje.

Sudija koristi ChatGPT u pravnom slučaju

Sudija u Kolumbiji koristio je ChatGPT da donese sudsku odluku, što predstavlja revoluciju na ovom polju, s obzirom da je u pitanju prva ovakva odluka doneta uz pomoć AI generatora teksta – ili barem da mi to znamo.

Huan Manuel Padilja Garsija rekao je da je koristio AI alat da postavi pravna pitanja o slučaju i uključio je njegove odgovore u svoju odluku, prema sudskom dokumentu od 30. januara 2023.

– Argumenti za ovu odluku biće utvrđeni u skladu sa upotrebom veštačke inteligencije – napisao je Garsija u svojoj odluci i dodao:

– Prema tome, unijeli smo delove pravnih pitanja postavljenih u ovom postupku. Svrha uključivanja ovakvih tekstova koje je proizvela veštačka inteligencija ni na koji način nije da zameni sudijsku odluku. Ono što zaista tražimo je da optimizujemo vreme utrošeno na izradu presuda nakon potvrđivanja informacija koje je pružila AI.

Pročitajte još

Korišćenje veštačke inteligencije za pisanje scenarija

Više novih programa i usluga sada reklamira da se AI može koristiti za pisanje scenarija i automatizaciju procesa snimanja filmova. Na primer, AI startap Deepmind nedavno je najavio lansiranje alata pod nazivom Dramatron, koji nazivaju alatom za “ko-pisanje”.

Prema njihovoj veb stranici, Dramatron bi trebalo da pomogne scenaristima koristeći “hijerarhijsko generisanje priča za dosljednost u generisanom tekstu. Počevši od linije dnevnika, Dramatron interaktivno generiše opise likova, tačke zapleta, opise lokacija i dijalog…”

Korišćenje veštačke inteligencije za zamjenu glasovnih glumaca

Industrija zabave takođe pokušava da automatizuje glasovnu glumu. Od glumaca se traži da potpišu predaju prava na sopstvene glasove kako bi se AI programi mogli koristiti za kreiranje “sintetičkih” verzija njihovih glasova.

Ove nove ugovorne obaveze su samo jedna od mnogih zabrinutosti glumaca u vezi sa porastom veštačke inteligencije koja generiše glas, za koju kažu da pijreti da ostavi čitave segmente industrije bez posla.

Korišćenje vještačke inteligencije za zamjenu novinara

Da li postoji nešto više distopijski od toga da vam kompjuterski program servira vijesti, one koje ste možda i sami pisali nekada u prošlosti? Došlo je do velike kontroverze prošlog mjeseca kada je izašlo na videlo da je velika tehnološka publikacija CNET tiho objavljivala gomilu finansijskih tekstova koristeći pisanje veštačke inteligencije.

Ne samo da su članci bili puni činjeničnih netačnosti, već su neki bili i plagijati.

U priču ulazi i berza

Naravno, kao i svaka nova blještava stvarčica koja miriše na novac, veštačka inteligencija je sada uzbudljiva na Volstritu.

The Morning Brief piše da je “mašina za berzansku hajku” sada pala na bilo šta sa “AI” pričvršćenim za ime, što znači da svaka kompanija čiji proizvod može da tvrdi da ima marginalnu važnost za automatizaciju sada ima veliko interesovanje Volstrita.

Korišćenje veštačke inteligencije za špijuniranje ljudi

Znate šta je zaista užasna pomisao? Uparivanje sistema za nadzor sa veštačkom inteligencijom za stvaranje super pametnih špijunskih aparata. Da, to ne zvuči baš dobro. Nažalost, Wired je nedavno izvestio da se u Rusiji vještačka inteligencija integriše u ogromne mreže sigurnosnih kamera kako bi se stvorili gradovi u kojima “nema mesta za skrivanje”.

Predstavljamo: AI trku u naoružanju

Počinje AI “trka u naoružanju”. Silicijumska dolina nastoji da iskoristi veliki trenutak veštačke inteligencije, a svaka tehnološki gigant grozničavo želi da lansira novi proizvod kako bi održao korak sa 100 miliona korisnika ChatGPT-a.

Microsoft integriše ChatGPT u svoje proizvode, Gugle izacuje odgovor u vidu Barda, Alibaba najavljuje svoju verziju četbota, i drugi jure da uhvate munju koju je stvorila veštačka inteligencija, prenosi Telegraf.

Da li ljudi zaista žele “revoluciju” veštačke inteligencije? Nije sasvim jasno, ali hteli oni to ili ne, prilično je jasno da će im tehnološka industrija to dati. Roboti dolaze. Pripremite se prema tome!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije