Kultura

Rok Partenon (52): Mark Bolan, gliter legenda (VIDEO)

U istoriji rok muzike ime Mark Bolana i njegovog benda “T Rex” označava početak novog vremena.

Mark Bolan
FOTO: MAGDA0815007/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je tvorac jedne od najzanimljivijih podvrsta popularne muzike, nazvane glam ili gliter rok.

Glem je svakako bio pokret s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka, koji je, kao što mu ime kaže, izveden od imenice glamur. U svom starom engleskom značenju riječ je bila povezana s magičnim činodejstvovanjem, a u modernom značenju postala je oznaka stila osoba koje svojim luksuznim odijevanjem i ekscentričnim ponašanjem pokušavaju da privuku pažnju.

U liku i djelu Marka Bolana spojene su obje definicije. On je bio ikona glamuroznog stila, kojeg su promovisali boemiji nastrojeni rokeri krajem šezdesetih. Glam je, za razliku od pokreta modova, bio vezan za višu srednju klasu i za one najbogatije. 

Mark Bolan, rođen kao Mark Feld 1947. godine u dobrostojećoj jevrejskoj porodici srednjeg staleža, od malena je pokazivao muzički talenat. Rano je dobio gitaru od koje se više nije odvajao.

Njegov otac je imao rusko-poljske krvi, pa je dječak od malena bio oduševljen mitologijom Slovena, Kelta i drugih nordijskih naroda. Kako dobro primjećuje Žikica Simić u studiji “Električna zastava”, Mark je kao mladić bio iskreni pripadnik pokreta Modsa. Oblačio se prefinjeno, nosio sakoe i dugu kovrdžavu kosu i ličio na slične mladiće opisane u filmu Karela Rajsa “Subotom uveče, nedjeljom ujutru”.

Već 1966. godine objavljuje svoj prvi zapažen muzički rad “The Wizard”. Majk Pejtres u biografiji “Bolan – uspon i pad superstara XX vijeka” podrobno opisuje Bolanove dileme na početku muzičke karijere. Oduševljen Bobom Dilanom i američkim akustičarskim bendovima, uradio je svoju verziju “Blowin in the wind”. Ime Mark Bolan uzeo je kako bi ličilo na ime Bob Dilan.

Poznati menadžer Simon Napijer Bel ubacuje ga nakratko u poznati sastav “Džonova djeca” kako bi postao još popularniji. Napijer Bel je u svojim intervjuima priznao da je u to vrijeme imao seks sa Bolanom. Poslije epizode s bendom “Džonova djeca”, Bolan je započeo solo karijeru.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Rok Partenon (48): Drakula kao inspiracija (VIDEO)

Rok Partenon (49): MTV ubija rokenrol

Rok Partenon (50): MTV ideologija (VIDEO)

Rok Partenon (51): Luiza Čikone Madona (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije