Biznis

Savjet kako da budete zadovoljni na poslu: Ovo su navike kojima možete povećati EFIKASNOST i odrediti jasne ciljeve

Efikasnost je ključna za uspjeh u modernom poslovnom okruženju.

biznis posao poslovni ljudi biznismen aktovka torba
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Istraživanjima je utvrđeno da se rastom efikasnosti povećava zadovoljstvo poslom, motivacija i opšta dobrobit.

Ovo su četiri navike kojima se može povećati efikasnost na poslu, a to su da se odrede jasni ciljevi, da se odrede prioriteti, da se prave pauze i da se nauči reći ne.

Odredite jasne ciljeve

Određivanjem specifičnih, ostvarivih ciljeva možete povećati produktivnost. Prema rezultatima više istraživanja, određivanjem ciljeva možete povećati efikasnost za 30 odsto.

Takve ciljeve trebate određivati svaki dan, svaku sedmicu i svaki mjesec.

Odredite prioritete

Određivanje prioriteta na osnovu njihove važnosti i hitnosti može vam pomoći da se fokusirate na ono što je esencijalno. Ključno je da razumijete ono što je uvijek važno za vašu karijeru, ono što bi moglo biti prekretnica u vašoj profesiji.

Ostavljanjem po strani onoga što vam je manje važno eliminisati stres i dobijate više vremena da se posvetite onome što je zaista važno.

Ako ne odredite prioritete, lako se možete omesti, što pokazuje da se fokusirate na ono na šta ne možete uticati. To može uzrokovati stres i iscrpljenost umjesto da ste se posvetili onome na šta ste mogli uticati i šta volite raditi.

Pročitajte još

Pravite pauze

Najbolji način da se suprotstavite iscrpljenosti jeste pauza. Istraživanjima je također utvrđeno da češće pauze na poslu dovode do manjeg stresa.

Pauza može biti u vidu šetnje, meditacije ili neke druge aktivnosti koja vas opušta.

Naučite reći ne

Naučiti reći ne vam omogućava da umanjite svoje obaveze i da se posvetite onome šta vam je važno. Oni koji imaju problem reći ne su više izloženi mogućnosti da će doživjeti stres, sagorijevanje na radnom mjestu (burnout) i depresiju, piše Inc.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije