Zabava

SAVJETI LJEKARA Evo zašto ne biste trebali piti kafu na prazan želudac

Više od polovine odraslog stanovništva dan započinje šoljicom kafe.

SAVJETI LJEKARA Evo zašto ne biste trebali piti kafu na prazan želudac
FOTO: PROFIMEDIA

To je ritual kojeg bi se rijetki mogli bez problema odreći. I ne trebaju, jer ukoliko konzumirate umjerene količine kafe ona može imati blagotvoran učinak na vaše zdravlje, ali samo pod jednim uslovom da je ne pijete na prazan želudac.

Konzumiranje kafe na prazan želudac, ili rano ujutro prije doručka, može povećati nivo kortizola u vašem tijelu. Od trenutka kad ujutro otvorite oči, vaše tijelo počinje ispuštati kortizol, hormon koji je odgovoran za regulisanje vašeg imunološkog odgovora na stres kojem ste tokom dana izloženi, piše Ordinacija.hr.

Ako “pumpate” svoje tijelo kofeinom kada je vaš kortizol na vrhuncu, izložićete ga još većem stresu.

Foto: Black Ivory Coffee/Youtube
Foto: Black Ivory Coffee/Youtube

Pilot istraživanje provedeno među studentima medicine u Americi pokazalo je da 25 odsto studenata ujutro pije kafu na prazan želudac. Rezultati istraživanja pokazali su da su ovi studenti bili izloženi povećanom riziku od naglih i ničim izazvanih promjena raspoloženja te mogućih dugoročnih uticaja na njihovo zdravlje. To je zato što kafa simuliše pojačanu produkciju želučane kiseline, stvarajući tako kiseliju okolinu.

– Kafa na prazan želudac može povećati stimulativne učinke jer u želucu ne postoji sadržaj koji može ublažiti apsorpciju – pun želudac od vitalnog je značaja za suzbijanje pojačane proizvodnje želučane kiseline – objašnjavaju ljekari.

(Ordinacija.hr)