Kolumne

Silovanje pravde

Jedan je delija seksulano iskoristio djevojku čije su intelektualne sposobnosti do te mjere umanjene da ona nije ni shvatala što joj se dešava, niti je bila u stanju da se odupre. Nasilnik je, naravno, znao sve to; pažljivo je izabrao žrtvu.

Silovanje pravde
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

A drugi je, nasred ulice, nasrnuo na maljoletnicu i pokušao je silovati. Djevojčica je, srećom, bila fizički spremna, pa je udarila siledžiju, otela se i pobjegla. Da je imala samo malo manje snage i mrvicu manje samopouzdanja, pitanje je kako bi sve to završilo.

Šta je zajedničko ovoj dvojici junačina? Obojica su dobili po šest mjeseci zatvora. Što će reći, ako su imali nešto para, zatvora ni vidjeli nisu.

Jer, zatvorska kazna od šest mjeseci se može zamijeniti novčanom. Silovatelj uplati izvjesnu sumu i ćao! Pravda je zadovoljena!

I onda može, koliko sutra, svoju žrtvu presresti negdje u gradu i slatko joj se u brk nasmijati.

Ima i brutalnijih primjera silovanja pravde.

Recimo, olakšavajuće okolnosti za kriminalca povratnika koji je provalio u kuću osamdesetogodišnje bake i brutalno je silovao.

Pročitajte još

Pa naročito olakšavajuće okolnosti za silovatelje koji „priznaju i pokaju se“, pa se nagode i dobiju godinu, godinu i po zatvora, iako po po zakonu mogli dobiti i 15.

I nije štos samo u sramno niskim kaznama za sramno teške zločine.

Silovanje pravde je i kad silovana žena, pa i polupokretna baka, ili djevojka umanjenih sposobnosti, mora da pred sudom dokazuje da je „pružala otpor“ i da nije „davala povoda“.

A siledžija ne mora da dokazuje ništa. Njega štiti pretpostavka nevinosti, dobar advokat, a možda i „nagodan“ tužilac i sudija, koji će mu spakovati nagodbu.

Ženu ili djevojčicu, žrtvu seksualnog nasilja, najčešće ne štiti niko, osim sestre, majke, ili ljubazne volonterke u nekoj ženskoj nevladinoj organizaciji ili Sigurnoj kući.

Zakonima su u BiH propisane kazne dugogodišnjeg zatvora za počinioce silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja. Ali, ti zakoni služe uglavnom da se pokažu predstavnicima EU ili drugim „strancima“, u cilju lažnog predstavljanja BiH kao prave evropske države.

A djevojčice i žene žive u strahu. Tek svaka deseta koja doživi seksualno nasilje, to i pijavi. Nemaju, kažu, povjerenja u institucije. Pogodite zašto.

Prihvati notifikacije