Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKUPLJE KOMUNALNE USLUGE U GRADIŠKI Adžić: Mnogo se radi na održavanju čistoće, a to košta

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Cijene odvoza smeća za domaćinstva u Gradiški od januara biće povećane za 12,5 odsto, odlučeno je na ovonedjeljnoj sjednici Gradske skupštine. Po novom cjenovniku, odvoz smeća za domaćinstva uvećan je sa 0,16 KM na 0,18 KM po kubiku.

Komunalci kažu da će računi biti uvećani za jednu KM za stanove do 50 kvadrata, a za veće objekte u srazmjeri od  0,2 KM po kvadratu. Takođe je, na osnovu ove odluke usvojene većinom glasova u Gradskoj skupštini uz protivljenje opozicije, uvedena nova stavka koja se odnosi na odvoz otpada iz klaonica. Cijena je 0,20 KM po kilogramu.

Obrazlažući zahtjev za poskupljenje usluga, u Komunalnom preduzeću ”Čistoća” navode da cijene nisu povećavali od 2013. godine, a da njihovi troškovi stalno rastu. Kao jedan ključnih faktora navedeno je poskupljenje usluga deponije u Ramićima od 40 odsto.

– U posljednjih 6 godina došlo je do povećanja cijene goriva za 18 odsto, a količine prikupljenog otpada veće su za 23 odsto. Takođe je neophodno promijeniti način obračuna po količinama otpada, a ne po kvadratu stambene površine, jer se to pokazalo lošim – navode u „Čistoći“.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Cijene odvoza smeća za ostale kategorije, zanatske radnje, preduzeća i ustanove nisu promijenjene. Logično je da će svima biti u interesu da nam grad bude uredan i da usluge „Čistoće“ proširimo na cijelo područje, na mjesne zajednice, smatra gradonačelnik Zoran Adžić.

– To svima treba da nam bude cilj. Povećava se kod nas količina otpada, što dovodi do proširenja usluga. Neophodno je jačanje tehničkog kapaciteta, nabavka modernih vozila, povećanje broja radnika – smatra Adžić.

Komentarišući poskupljenje usluga za domaćinstva, zaključio da su nove cijene u skladu sa susjednim opštinama, pa čak i niže.

– Cijene je bilo neophodno korigovati kako bismo ih usaglasili sa obimom i kvalitetom usluga. Gradiška izgleda moderno, uredno, nabavljeni su kontejneri, mnogo se radi na održavanju čistoće, a to košta – kategoričan je Adžić.

Željko Bilbija, direktor „Čistoće“, kaže za Srpskainfo da je komunalna djelatnost, osim prikupljanja smeća i otpada, bitno proširena, što takođe uslovljava povećanje cijena usluga. To su zimska služba, obilježavanje horizontalne signalizacije, proizvodnja sadnica zelenila, saobraćajnih znakova, azil za pse, popravka seoskih puteva, čišćenje divljih deponija…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Željko Bilbija

Komunalci naglašavaju da su tokom ove godine prikupili i otpremili približno 12.000 tona otpada, što je više za 600 tona u poređenju sa 2018. godinom. Broj korisnika na cijelom potkozarskom i lijevčanskom području takođe je bitno povećan. Na evidenciji „Čistoće“ sada je preko 15.000 domaćinstava, preduzeća i javnih ustanova koje koriste usluge odvoza smeća.

– To je veoma delikatan posao a neodgovornost stanovništva veoma izražena, što zaposlene na terenu dovodi u stalnu opasnost. Osim kreveta, starih kućanskih aparata, uginulih životinja, grana i trave, mještani ubacuju u kontejnere ili ostavljaju pored otpad koji nije u našoj nadležnosti. Jedan radnik se posjekao prilikom utovara vreće stakla, što takođe ne pripada komunalnom otpadu – naglasio je Bilbija, obrazlažući specifičnosti ove djelatnosti i razloge koji su neminovno doveli do poskupljenja dijela usluga.

Jedan plaća, trojica koriste

Komunalci u Gradiški zalažu se za drugačiji obračun odvoza smeća, smatrajući da obračun treba zasnivati na osnovu količina umjesto po kvadratnom metru stambene površine ili broju članova domaćinstva.

– Raširena je praksa u pojedinim selima da jedan plaća, a trojica koriste, dijeleći troškove jednog računa. Zato imamo 4.000 domaćinstava koja odbijaju usluge tvrdeći da oni nemaju smeća ili da ga sami zbrinjavaju, odvozeći u gradske kontejnere ili stvaranjem divljih deponija – rečeno je na sjednici Gradske uprave.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO