Magazin

PRONAĐITE ZDRAVU ALTERNATIVU Jednu vrstu hrane nikada ne biste trebali jesti ako imate česte probavne tegobe

Ugljeni-hidrati su esencijalna grupa hrane koja daje energiju tijelu.

Hrana na stolu
FOTO: GUNDRY MD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, nisu svi ugljeni-hidrati jednaki, a neki, poznati kao upalni ugljeni-hidrati, mogu doprinijeti hroničnoj upali.

Ova upala, često povezana s visoko obrađenim i rafiniranim ugljenim-hidratima, može dovesti do probavne nelagode. Hrana bogata šećerima, rafiniranim žitaricama i određenim vrstama ugljenih-hidrata može uzrokovati probleme poput nadimanja i plinova.

Pročitajte još

Krutika Nanavati, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja, govorila je o jednoj vrsti upalnih ugljenih-hidrata koje biste trebali izbjegavati ako želite ublažiti probavne tegobe. Nanavati je otkrila da su rafinirani šećeri u prerađenoj hrani poput slatkiša, peciva i bezalkoholnih pića upalni ugljeni-hidrati koje treba izbjegavati radi bolje probave i opšteg blagostanja.

Rafinirani šećer, koji se često nalazi u prerađenoj i zašećerenoj hrani, može doprinijeti probavne tegobe kada se prekomjerno konzumira. Rafinirani šećeri, poput onih u slatkim grickalicama i pićima, brzo se apsorbiraju, uzrokujući skokove u nivou šećera u krvi. To može dovesti do upale i poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, što potencijalno može rezultirati probavnim problemima poput nadutosti i nelagode, piše Klix.

– Izbjegavanje upalnih ugljenih-hidrata poput rafiniranog šećera može ublažiti probavne nelagode održavanjem uravnoteženog crijevnog mikrobioma i smanjenjem upale – kaže Nanavati.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu