Politika

Starješine VRS o presudi “Nemjerljiv doprinos generala Mladića u zaštiti srpskog naroda”

Starješine Vojske Republike Srpske (VRS) poručile su da je general Ratko Mladić dao nemjerljiv doprinos u zaštiti srpskog naroda od pogroma i potpunog nestanka na ovom prostoru, a da je Haški tribunal tvorevina stvorena da satanizuje Srbe i Republiku Srpsku.

Starješine VRS o presudi “Nemjerljiv doprinos generala Mladića u zaštiti srpskog naroda”
FOTO: JERRY LAMPEN/EPA

Organizacija starješina VRS smatra da presuda generalu Mladiću izrečena u Tribunalu u Hagu predstavlja nastavak prakse ovog suda da pristrasno i jednostrano osuđuje srpske vojne i političke vođe kako bi na taj način na Srbe bila locirana odgovornost za sve što se dešavalo u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Iz Organizacije su poručili da je general Mladić za srpski narod i Republiku Srpsku častan, čestit i pošten čovjek i komandant, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske i zaštiti srpskog naroda od pogroma i potpunog nestanka sa ovih prostora.

– Tu činjenicu i istinu srpski narod nikada neće i ne smije zaboraviti, kao što nikada ne smije dozvoliti da presude Haškog tribunala prekrajaju istoriju, te mjesto i ulogu srpskog naroda i njegovih vođa u toj istoriji – istakle su starješine VRS.

Pročitajte još

Kako navode, Haški tribunal je nepravna tvorevina koja je i stvorena sa osnovnim ciljem da, kroz presude srpskim vojnim i političkim vođama, satanizuje cijeli srpski narod i Republiku Srpsku.

– U pozadini takvog djelovanja je pokušaj da se amnestiraju sva nepravna, nedemokratska i necivilizacijska djelovanja NATO pakta i zapadnih centara moći u procesu razbijanja bivše zajedničke države Jugoslavije i brutalne agresije na Srbiju i Republiku Srpsku, kao i pokušaj da se “operu” biografije ratnih zločinaca iz druga dva naroda u BiH, te ratnih zločinaca sa Kosova i iz Hrvatske – navodi se u saopštenju.

Presuda generalu je, smatraju starješine, sramna, nepravedna i nezakonita, izrečena u odsustvu primjene osnovnih demokratskih pravnih standarda u postupku utvrđivanja krivice.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala juče je potvrdilo doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitivna mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.

Prihvati notifikacije