Svijet

"Svaki imunološki sistem je MOZAIK ZA SEBE" Stručnjaci odgovorili da li treba da se brinete ako niste imali reakciju na vakcinu

Milioni ljudi koji su primili vakcinu protiv kovida-19 iskusili su nuspojave i to je dobar pokazatelj da se imunološki sistem priprema da odgovori u slučaju zaraze, ali ako takvi znaci izostanu nema razloga za brigu, kažu stručnjaci i dodaju da se nuspojave ralikuju kod svake osobe.

"Svaki imunološki sistem je MOZAIK ZA SEBE" Stručnjaci odgovorili da li treba da se brinete ako niste imali reakciju na vakcinu
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Što se više ljudi vakciniše širom svijeta, tako pristižu i razne informacije o nuspojavama, bez obzira o kojoj se vakcini radi. Neki će nakon vakcinacije dane provesti u krevetu, a drugi neće osjetiti nikakve posljedice. Koji je razlog?

Različiti imuniteti su glavni razlog različitim reakcijama

Dr Robert Finberg, profesor na univerzitetu u Masačusetsu je pojasnio kako tijelo razvije dvije reakcije na vakcinu: Inicijalni odgovor imunološkog sastava i adaptivni imunološki odgovor koji nastupa nešto kasnije i pomaže zaštititi pri kasnijem susretu sa virusom.

Pročitajte još

Dugotrajni adaptivni odgovor se oslanja na T i B ćelije imuniteta koje nauče kako prepoznati virus, tačnije njegov protein. Ako se javi ponovo, mjesecima ili godinama u budućnosti, taj će odgovor imuniteta prepoznati starog neprijatelja i započeti sa proizvodnjom antitijela koja će ga uništiti, objasnio je ljekar.

Dr Mark Loafman, je za NBC 5 izjavio kako je reakcija organizma upravo refleksija toga koliko nam se imuniteti razlikuju.

– Svaki je imunološki sistem mozaik onoga što smo prošli, što prolazimo trenutno i što u sebi imamo. Individualni odgovor tako varira od osobe do osobe – objasnio je.

I genetika igra ulogu pri imunološkom odgovoru

Dr Kris Tompson, imunolog univerziteta Lojala u Americi, je za Heltilajf objasnio kako na vakcinu reagujemo različito zbog brojnih razloga, pa napominje kako opšte zdravlje, genetika, životna sredina, pol i godište čine samo neke od faktora. Čak i ako se osjećate dobro nakon vakcine, to ne znači da vaš organizam nije pružio dobar imunološki odgovor.

Jačina reakcije ne govori ništa o vašoj snazi imuniteta

Najčešće se javljaju posljedice poput boli, crvenila, otoka, umora, glavobolje ili mučnine, navode stručnjaci, ali bilo koji od simptoma, bilo blagi ili jaki, ne znače da je vakcina djelovalo slabije ili bolje. Naučnici do danas nisu povezali jačinu reakcije sa boljim adaptivnim odgovorim.

Nedostatak reakcije ne znači da vakcina ne djeluje

– Ako niste imali reakciju to ne znači da vaš imunološki sastav ne radi. Ne bi se fokusirao na tu reakciju kao dokaz o djelovanju lijeka – napomenuo je dr Džejmes Fernandez, MD, alergolog.

– Samo je oko 50 odsto vakcinisanih imalo nuspojavu koja nije bol u ruci, dok je njih 95 odsto zaštićeno od težeg oblika kovida – prenosi Večernji.hr.