Magazin

Sveštenik Živan otkriva: Evo da li treba da se KRSTIMO PRIJE ILI POSLIJE uzimanja žita na slavi

Pred slavu, domaćica priprema slavsko žito, poznato kao koljivo. Žito se skuva, napravi se da bude što ukusnije i svako domaćinstvo ima svoj poseban recept.

slavski stol, svijeća, pogača
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

 Prema tradicionalnim srpskim običajima za krsnu slavu, tokom rezanja slavskog kolača, postavlja se svijećica u središte žita, koja gori tokom ceremonije rezanja.

Po završetku rituala, žito se preliva crnim vinom, svjećica se gasi i zamjenjuje nekim cvijetom poput karanfila, ruže ili bosiljka. Nakon što domaćin posluži žito i završi rezanje kolača, svi ukućani i gosti dijele uživanje u slavskom žitu. Služenje počinje sa starijima, a tradicionalni pristup uključuje ustajanje, prekrštanje, čestitanje domaćinu i domaćici prije uzimanja žita, prenosi Žena Blic.

slavski stol, svijeća, pogača
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Danas ti običaji izgledaju malo drugačije. Gosti se uglavnom časte žitom i čestitaju slavu pri ulasku u dom, a mnogi se pitaju – da li treba da se krstimo prije ili poslije uzimanja žita?

Pročitajte još

– Možete se prekrstiti i prije i poslije uzimanja žita, nije bitno, odgovorio nam je jerej Živan Mitrović.

Poslužavnik sa žitom stoji blizu slavske svijeće tokom cijelog obreda. Eventualno preostalo žito može se ponuditi djeci prisutnih gostiju, poznato po tome što djeca uživaju u njegovom ukusu.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije