Digitalna Srpska

TVITER SE IZVINIO Zloupotrijebili mejlove i brojeve korisnika radi ciljanog oglašavanja

Tviter se izvinio svojim korisnicima zbog, kako je kazao, nenamjernog korištenje mejl adresa i telefonskih brojeva kako bi omogućio ciljano oglašavanje.

TVITER SE IZVINIO Zloupotrijebili mejlove i brojeve korisnika radi ciljanog oglašavanja
Foto: EPA, Andrew Gombert/RAS Srbija

Iz kompanije su naveli da su tek pojedini trgovci možda mogli doći do određenih korisnika na Tviteru na osnovu podataka o njima, čak i ako ti korisnici nisu željeli da se na ovaj način upotrebljavaju informacije koje su ostavili Tviteru.

Ne možemo sa sigurnošću reći koliko je ljudi pogođeno – kazali su iz Tvitera.

Međutim, tehno kritičari upozoravaju, prenosi BBC, da je ovakva situacija uticala na korisnike širom svijeta.

Neuobičajeno je, kažu mnogi, što se kompanija nije direktno obratila korisnicima kako bi ih obavijestila o kršenju njihove privatnosti, niti je obavijestila javnost kada je otkrila problem. Kompanija se oglasila sa informacijom da je otkrila i riješila problem od 17. septembra.

– Više ne koristimo telefonske brojeve ili e-mailove u svrhe oglašavanja – kazali su iz Tvitera.

Tviter, čije evropsko sjedište je u Dublinu, nije otkrio da li je o ovom slučaju obavijestio irskog komesara za zaštitu podataka. Kako kaže, komunicira s regulatorima “tamo gdje je to prikladno”.

Prema evropskoj Opštoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), korisnici društvenih mreža moraju biti obaviješteni ukoliko se njihovi privatni podaci koriste u svrhu koja nije namijenjena, kao što je, na primjer, oglašavanje.

Tviter navodi da ima 139 miliona korisnika koji svakodnevno koriste platformu i kojima se svake minute serviraju oglasi.

Podsjećamo, uobičajena praksa na društvenim mrežama jeste ciljano oglašavanje namijenjeno korisnicima koji vjerovatno poznaju određenu marku ili proizvod.

(Klix)