Društvo

“U školama u Srpskoj stabilna bezbjednosna situacija” Ministarka obrazovanja uvjerava da je sve pod kontrolom

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić ocijenila je da je stanje bezbjednosti u školama u Srpskoj stabilno, ali da uvijek ima prostora za unapređenje, prije svega kada je riječ o edukovanju stručnog i nastavnog osoblja u prepoznavanju potencijalne opasnosti koja bi dovela do vršnjačkog nasilja.

Željka Stojičić
FOTO: SRNA

Stojičićeva smatra da je neophodan češći i kvalitetniji monitoring posredstvom kojeg bi ocjenjivali koliko ima pojava vršnjačkog nasilja, koje se uglavnom završi ukorom ili slično.

Prema njenim riječima, tragični događaj u beogradskoj osnovnoj školi inicirao je reagovanje resornog ministarstva u smislu uputstava datih obrazovnim ustanovama da razgovaraju sa učenicima o ovom događaju, ali i da utvrde u svom kolektivu da li je dovoljno urađeno na sprovođenju mjera bezbjednosti.

– Ne mislim da je neophodno angažovanje određenih stručnjaka u školama, već imamo dobru zakonsku regulativu, protokole i akte koji su veoma primjenjivi i dovoljni, tu prije svega mislim na rad multisektorskih timova koji su na usluzi prosvjetnim radnicima i bilo kakvo neželjeno dešavanje da se desi oni mogu da reaguju – rekla je Stojičićeva novinarima u Banjaluci.

Pročitajte još

Ona je dodala da je direktorima škola data mogućnost da preporuče određene mjere koje bi stanje učinile boljim, te da od direktora očekuju izvještaje na osnovu kojih će sačiniti analize i generalni izvještaj sa mjerama.

Stojičićeva je navela da sa Republičkim pedagoškim zavodom razmatraju mogućnost uvođenja određenih predmeta ili sadržaja koji bi doprinijeli učenicima i nastavnicima u vezi sa temom bezbjednosti u školama, ali koji ih ne bi dodatno opteretili.

– Škole moraju biti bezbjedna mjesta za našu djecu. Apelujem i na roditelje, posebno u ovim kritičnim momentima, da posvete više pažnje djeci, razgovaraju sa njima i da im budu podrška, kao i da uspostave bolju saradnju sa nastavnicima – istakla je Stojičićeva.

Kada je riječ o inicijativama koje se odnose na ograđivanje škola i zabranu upotrebe mobilnih telefona na nastavi, resorni ministar je rekla da su škole u Srpskoj većinom ograđene, da sve imaju video-nadzor, kao i da učenici uglavnom ne mogu koristiti telefone, mada ima određenih zloupotreba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije