Gradovi

Ukupna vrijednost investicije 18,5 miliona KM: Počela sa radom hidroelektrana "Bogatići-Nova"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor “Elektrodistibucije” Pale Ljubomir Mrda pustili su danas u rad hidroelektranu “Bogatići-Nova” u opštini Trnovo, najveći i najmoderniji hidroenergetski objekat koji je u posljednje vrijeme izgrađen u Republici Srpskoj, a u čiju izgradnju je uloženo 18,5 miliona KM.

Ukupna vrijednost investicije 18,5 miliona KM: Počela sa radom hidroelektrana "Bogatići-Nova"
FOTO MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA

Mrda je naglasio da je instalisana snaga ove hidroelektrane 9,96 megavata, projektovana godišnja proizvodnja 41 gigavat-čas električne energije, očekivani godišnji prihod oko pet miliona KM i da će taj prihod omogućiti dalji razvoj preduzeća, nova ulaganja i nova radna mjesta.

On je istakao da je “Elektrodistibucija” sa Pala investirala više od 70 miliona KM u svih 13 opština koje pokriva preduzeće, primljeno je 340 novih radnika, a državi je uplaćeno više od 50 miliona KM, od čega je znatan dio vraćen u budžete lokalnih zajednica.

Foto Mariana Đurić/Ras Srbija
Foto Mariana Đurić/Ras Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ovo još jedna radna pobjeda RS i njenog naroda.

-“Elektrodistribucija” Pale je stvorila uslove i vrijedno radila prethodnih godina, što pokazuju dvije hidroelektrane na ovim prostorima, što se nije desilo nakon 80. godina prošlog vijeka i čestitam im na tome rekao je Dodik.

Načelnik opštine Trnovo, Dragomir Gagović je izjavio da će izgradnja hidroelektrane na području ove lokalne zajednice mnogo značiti, a opština bi, na osnovu proizvedene električne energije, trebalo da dobije oko 300.000 KM na godišnjem nivou.

Hidroelektrana je izgrađena na rijeci Željeznici, a investitor je preduzeće “Elektrodistribucija” Pale koje posluje u sastavu “Elektroprivrede Republike Srpske”.