Svijet

Vlada slijedila prijedlog ministarstva: Poskupljuju vinjete u Sloveniji, pogledajte koliko će sada koštati

U Državnoj agenciji za ceste - DARS su nastojali da nove cijene stupe na snagu prije turističke sezone, 15. juna ili 1. jula.

vozila slvoenija
FOTO: VIDEO ZABAVA SLO/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Za mjesečnu vinjetu treba izdvojiti 32 evra, što je dva evra više nego danas, a za sedmičnu 16 evra ili jedan evro više.

Za kombije će godišnja vinjeta sa 220 evra poskupjeti na 235, mjesečna sa 60 na 64,10 evra, a sedmična sa 30 na 32 evra. Za motocikle će godišnja vinjeta sa 55 poskupjeti na 58,70 evra, polugodišnja sa 30 na 32 evra, a sedmična vinjeta sa 7,50 na 8 evra.

Ministrica infrastrukture Alenka Bratušek objasnila je da je cijena vinjeta za auto-puteve povećana jer je “potrebno obezbijediti dugoročnu finansijsku održivost Državne agencije za ceste (DARS), kako bi mogli izvesti sve planirane projekte”.

“Većina Slovenaca već je ove godine kupila vinjete, a poskupljenje će osjetiti tek pri kupovini iduće godine. Godišnja vinjeta za privatna vozila, koja danas košta 110 evra, sada će koštati 170,5 evra”, objašnjeno je.

Bratušek je poskupljenje opravdala i činjenicom da su vinjete posljednji put poskupjele 2013. godine, a od tada do danas inflacija je bila nešto viša od dvadeset i dva odsto. Prosječna plata u istom razdoblju porasla je nešto više od trideset odsto.

Bratušek kaže da će sredstva od poskupljenja iskoristiti za sve projekte koje DARS provodi, uključujući treću razvojnu osovinu i Karavanski tunel.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije