Banjaluka

Voda iz kanala napravila haos u Priječanima: Prvo ih poplavilo, a onda dočekalo blato i fekalije na sve strane (FOTO)

Zvuk lopata u i ispred dvorišta, gumene čizme, blato i fekalije pored i po putu, slika su Priječana nakon što su mještani pregrmjeli bujične poplave.

Priječani poplava kanalizacija cesta
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Usljed jake kiše, a zbog neuređenih i neodgovarajućih fekalnih i slivnih kanala, za desetak minuta glavnu ulicu je preplavilo 30 centimetara bujične vode.

U ponedjeljak uveče stotinak domaćinstva bilo je ozbiljno ugroženo, dvadesetak je u jednom momentu bilo odsječeno od naselja. Najugroženije su bile kuće sa donje strane, do Vrbasa. Mještani ljuti i nemoćni pričaju da fekalni i odvodni kanali godinama nisu očišćeni.

– Od 2019. godine se dešava da nas plavi  i niko nije došao da potpuno očisti kanale kako treba. Pojave se, nešto malo pročiste, a sve se to nakuplja i napravi nam haos. Na sreću, voda u ponedjeljak uveče nije nikome ušla u kuće, ali ostale su fekalije. U samo jednoj ulici je dvadesetoro djece koji bi trebalo da izađu i da se igraju, a od smrada se ne može hodati – priča za Srpskainfo jedan od mještana Priječana u čijoj ulici su ostali vidljivi tragovi poplave. Navodi da prvo treba sve dobro očistiti i dezinfikovati, produbiti kanale i čistiti ih bar jednom godišnje.

Priječani poplava kanalizacija cesta
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Priječani poplava kanalizacija cesta
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Priječani poplava kanalizacija cesta
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Priječani poplava kanalizacija cesta
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Glavni problem su propusti malih prečnika. Tražimo da se stave veće cijevi, a realno za 10 dana to može da se riješi. To je investicija od nekoliko hiljada KM. I mještani bi učestvovali ako treba – priča on.

U ovom naselju nema kanalizacione infrastrukture, mnogi nemaju ni septičke jame, pa su se direktno prikopčali u kanale. Vjerovatno ne razmišljajući o komšijama preko puta, kojima sve to ode kada dođe do jakih kiša, kao što je ova bila.

– Kada je kiša počela da pada, za desetak minuta je nadošla voda. Prvo niko nije htio da dođe, svi su prebacivali lopticu jedni na druge. Ovo je kap koja je prelila čašu u našem naselju. Od radova na glavnom putu gdje su probijeni svi rokovi, od toga da grane vise na elektro vodovima, da nemamo apoteku, ni ljekara – kaže naš sagovornik i dodaje kako mu dođe da se odseli kada vidi u kakvim uslovima živi.  

Mještane ovog naselja, opravdano, plaši što se i narednih dana očekuje kiša, a kanali ne mogu da izdrže više ni jednu.

U Priječanima dvorišta pod vodom nakon jake kiše.

Posted by Srpskainfo.com on Monday, May 29, 2023

– Fekalni i slivni kanali nisu uređeni dvije godine. Ozbiljan problem su fekalije koje su se izlile u dvorišta, pa je potrebna dezinfekcija nakon pranja saobraćajnice. Može doći do zaraze ako fekalije ne budu uskoro očišćene – kaže za Srpskainfo David Ponorac, predsjednik Savjeta MZ Priječani. Priča kako je u ponedjeljak uveče u Priječane došla Civilna zatita, da ih je obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković. 

Juče je više radnih mašina čistilo propuste pored puta.

Pročitajte još

– Svake godine imamo problem u kišnoj sezoni sa poplavama nastalih od bujičnih voda, ali nije bilo kao ovaj put. Mnogo puta smo ukazivali da kanali nisu dovoljno dobro uređeni i pročišćeni, dobijali smo odgovore pozitivne ili negativne, ali nikada nije došlo da se kanali i propusti urede. Nadam se da će ovaj put. Gradonačelnik je prilikom posjete obećao da će biti sređeni kanali, bankine i makadam. Nadamo se da će biti tako – ističe Ponorac i dodaje kako kanali za oborinske vode idu do Vrbasa i takođe nisu pročišćeni duže vrijeme.

Objašnjava da su imali besanu noć. Velikom broju domaćinstava voda je ušla u garaže ili podrume, a u mnogim dvorištima je bila. Dvadesetak domaćinstava bilo je odsječeno od naselja. Poručuje kako su mještani imali dovoljno strpljenja i tolerancije, ali da sve ima svoje granice. Apelovao je na nadležne gradske i republičke vlasti da preduzmu sve da stanovnici Priječana imaju uslove dostojne za život čovjeka u 21. vijeku.

– Bezbroj puta smo obavijestili Gradsku upravu što se tiče kanala, makadamskih puteva koji su sada odneseni i neprohodni, ali i glavne saobraćajnice koja predstavlja kočnicu svakog daljeg razvoja. Raskopano je, a odgovor na pitanje zašto se ne radi je da imovinsko pravni odnosi nisu bili riješeni, navodno su neki povlačili saglasnost. Nije trebalo krenuti u rekonstrukciju, ako nisu riješena imovinsko pravna pitanja – poručuje on.

Bez apoteke i ljekara

Prema podacima Savjeta MZ, u Priječanima ima oko 2.000 birača, odnosno oko 3.000 stanovnika. Kako poručuju, sveke godine u osnovnu školu upisuju sve veći broj prvačica, a imaju dotrajali, privremeni objekat do petog razreda. Naselje bez ambulante i apoteke, pa mnogi moraju da pješače oko 2,5 kilometara da dođu do prve ambulante u Zalužanima ili da mijenjaju najmanje dvije linije gradskog prevoza da bi otišli po ljekove ili do ljekara. Od centra grada udaljeni su 7,5 kilometara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije