Magazin

Vrijeme je najbitnije: Evo šta trebate uraditi prilikom ujeda krpelja

Dok vi uživate u prirodi ovog ljeta, sjetite se da niste jedini koji to rade.

krpelj
FOTO: FOTO:ZANIMLJIVOSTI.NET/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ova godina je možda najgora sezona krpelja ikada. Topla proljeća i duža ljeta, znače i dužu sezonu jedva vidljivih ali opasnih insekata.

Zdravstveni zvaničnici nekoliko država u Americi upozoravaju na opasnost koja vreba, a centri za kontrolu i prevenciju bolesti, izvjestili su da raste broj slučajeva oboljelih od ”babesiosis” bolesti, koju krpelji prenose.

Najbolji način da se izbjegne bolest koji oni prenose, je očigledno da vas krpelj ne ujede. 

Međutim, kako to nije moguće kontrolisati , evo nekoliko savjeta kako da ih držite podalje, šta da radite ako nađete krpelja na sebi, i kako da identifikujete ujed krpelja.

Kako se zaštititi?

Dvije stvari su ključne- nositi odgovarajuću odjeću i koristiti repelent, kada ste u području gdje postoji rizik.

– Ako hodate kroz travnate ili šumovite predjele, nosite duge pantalone i majice sa dugim rukavima, a onda provjerite svoju odjeću i kožu od krpelja kada se vratite, kaže Timoti Bruer, ljekar za zarazne bolesti i epidemiolog sa Univerziteta u Kaliforniji.

On takođe preporučuje da nosite svijetlu odjeću kako biste lakše vidjeli krpelje, kao i da uvučete pantalone u čarape, tako da ne mogu da se popnu uz nogu.

– Postoji bojazan da krpelji mogu pasti sa krošnji drveća, ali oni uglavnom ne funkcionišu tako, objašnjava jedan od stručnjaka sa Univerziteta u Severnoj Karolini. Dodaje da se krpelji obično zakače za manje životinje, a onda se penju na više.

Korišćenjem repelenta koji ciljano štiti od krpelja, a na deklaraciji pročitajte koje je vrijeme trajanja. Ukoliko im je trajanje kraće, nanosite ga češće dok ste napolju.

Kada provjeravate da li imate nekog neželjenog gosta, obavezno pogledajte oko člankova i nogu, ali ukoliko ste bili duže napolju, zamolite člana porodice ili nekog bližeg da vas detaljno provjeri, uključujući leđa kao i ispod kose.

Šta uraditi ako pronađete krpelja na sebi?

Trebalo bi da ga uklonite što prije, ali morate biti sigurni da ste uklonilli sve dijelove, uključujući glavu. Iskoristitie pincetu, te ga čvrsto obuhvatitie i izvucite postepeno na gore, bez trzanja.  Nikada nemojte zgnječiti krpelja, i ne hvatajte ga za središnji dio, jer rizikujete da istisnete njegov sadržaj u svoje telo, kazao je dr. Bartolomej.

Dodala je da nikada ne koristitie vazelin ili šibicu, ili bilo koji predmet koji se pominje u nekim narodnim pričama.

Pročitajte još

Jako je bitno nakon toga očistiti ruke alkoholom, ili ih oprati sapunom i vodom.

Kako znate da vas je ujeo krpelj?

Nažalost, ne postoji način da se lako razlikuje ujed krpelja od ujeda nekog drugog insekta, kao što su pauci ili komarci, kaže Reiskind.

– Jedini način na koji zaista znate da li vas je ugrizao krpelj je ako ga nađete ugrađenog u vas, kaže on.

Ali krpelji ne grizu samo i ne bježe. Smještaju se da se nasisajui krvi, a odrasli primjerci ostaju dan ili dva prije nego što se potpuno napune. Nimfe su mnogo manje veličine poput makovog zrna, pa ih je teže vidjeti i mogu otpasti prije nego što ih vidite.

Ubod je obično crvena podignuta kvrga, poput gadnog uboda komarca. Ako je prisutan osip, vrlo je moguće da ste razvili infekciju. Njega mnogi povezuju sa lajmskom bolešću, ali može biti uzrokovan drugim patogenima koji se prenose krpeljima.

Šta treba da uradite ako vas je ujeo krpelj ili sumnjate na bolest koju oni prenose?

Simptomi bolesti koje prenose krpelji uključuju: groznicu, glavobolje, bolove u zglobovima i osip, kaže Timoti Flanigan, ljekar za zarazne bolesti sa Univerziteta Braun. Ukoliko dobijete temperaturu, malaksalost ili osip, nakon što ste bili u oblasti gdje su krpelji aktivni, preporučuje se da se pregledate kod svog ljekara ili u klinici za hitnu njegu, prenose Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije