Politika

Vučić o novim mjerama i obavezama za građane koji imaju oružje "Nema poslije ovo mi je od rata, ovo ostalo od djeda"

Povodom nemilih događaja koji su pogodili Srbiju u prethodnim danima, na sjednici Vlade su hitno usvojena nova pravila i kazne vezane za rukovanje oružjem i nelegalno posjedovanje.

Aleksandar Vučić
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Državno rukovodstvo je pooštrilo pravila za posjedovanje kako hladnog tako i vatrenog oružja, a najavljene su i revizije dozvola i oduzimanje nelegalnog naoružanja. Takođe, najavljena je kontrola rada streljana.

Usvojene mjere podrazumijevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno pripremi izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji. Uz to, ove mjere se donose kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posjedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 90 odsto.

Predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je zamolio građane da odu u policijsku stanicu i ostave nelegalno i neprijavljeno oružje.

– Mjere su takve da od sutra uzimamo nelegalno oružje kod koga ga pronađemo, a on ga ne dostavi. Imate mjesec dana da dostavite nelegalno oružje i municiju, bez ikakvog pitanja. Samo ga donesite i ostavite, bez ikakvih posljedica -rekao je Vučić sinoć za RTS.

Najavio je povećavanje kazne za nelegalno oružje. Kako kaže, policija će upadati u domove i oduzimati.

– Ne znam da li vam se isplati da dobijete pet, deset, 15  godina robije. I nema poslije “ovo mi je od rata, od tetke ostalo, od djede”. Druga mjera, mi ćemo ići na drastično, 90 odsto smanjenja legalnog oružja. To se ne tiče lovaca, to se tiče kratkih cijevi koje se najčešće koriste i u izvršenju likvidacija. Svi će biti kontrolisani i sa dozvolom, moraće da se jave u roku od 48 sati od primanja poziva, da se testirate na narkotike. To će važiti i za lovce, jer mi time sprječavamo da one koji su neuračunljivi u trenutku, počine masakre – rekao je Vučić.

Pročitajte još

Kako je prethodno najavljeno, svi ljudi koji imaju oružje, oko 400.000 ljudi, bez lovačkog oružja će proći reviziju. Za one koji posjeduju oružje biće predviđene šestomjesečne provjere osoba, sa ljekarskim, psihijatrijskim i drugim pregledima, i kada nadležne službe kažu, obavezan će biti test na drogu, najavljen samo 48 sati ranije.

Uskoro novi nacrt Zakona o oružju i municiji

Milan Andrić, pukovnik i pomoćnik sekretara MUP je rekao da se očekuje da u narednih četiri-pet dana, bude izrađen nacrt Zakona o oružju i municiji.

– U ovom trenutku od novih uslova koji će naći svoje mjesto u Zakonu su novi zdravstveni uslovi, odnosno obavezan psihološki pregled osoba koje podnosi zahtjev za držanje i nošenje oružja i pored tih uslova uvešćemo obavezno kontrolne preglede na svakih šest mjeseci ili godinu dana, o tome ćemo još govoriti sa Ministarstvom zdravlja – rekao je Andrić.

Prema njegovim riječima, u nekim ”ad hok” situacijama utvrđivaće kod lica koja posjeduju ili koja apliciraju za posjedovanje dozvole za držanje i nošenje oružja da li u svom organizmu imaju alkohol ili psihoaktivne supstance.

– Do 2015. godine dozvole za držanje i nošenje oružja su bile trajne, a donošenjem ovog važećeg zakona o oružju i municiji, oružni list se izdaje na period od 10 godina s tim da lice na svakih pet godina, nekada i češće mora da prođe ljekarski pregled – izjavio je Andrić za Tanjug.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu