Politika

Vučić: Srbija prihvata NOVU METODOLOGIJU u pregovorima sa EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras rekao novinarima da je obavijestio francuskog predsjednika Emanuela Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU.

Vučić: Srbija prihvata NOVU METODOLOGIJU u pregovorima sa EU
Foto: TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Važna vijest, obavijestio sam predsjednika Makrona, i to ću sutra zvanično da potvrdim na Samitu, da Srbija kao zemlja prihvata novu metodologiju, koju je inicirao predsjednik Makron. Mislim da je to izazvalo dodatno poštovanje i zadovoljstvo kod francuske strane – rekao je Vučić poslije susreta s Makronom u Parizu.

To će, ističe Vučić, za građane Srbije značiti da kada se otvore ekonomska i socijalna poglavlja, na primjer, onda odmah imaju i pristupe fondovima i svemu drugome iz poglavlja koja su otvorena.

– Pa onda, kada otvorimo tih sedam, onda idemo na novih pet i novih sedam iz neke treće oblasti… To je za Srbiju bolje i povoljnije i neuporedivo konkretnije i to je jedino važno za građane Srbije. Mislim da su francuski domaćini time bili zadovoljni – naveo je Vučić.

Foto: TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV
Foto: TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Vučić je naveo da je s Makronom u Parizu razgovarao o tri ključne teme – samitu o KiM, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.

Kako je rekao, s Makronom je razgovarao u četiri oka sat i po vremena.

– Razgovarali smo o tri ključne teme – samit, odnosi Srba i Albanaca i rješenje kosovskog pitanja, zatim o bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulture, ekonomije i ulaganja – rekao je Vučić.

Od ključnog značaja je, dodaje, i da je učio od Makrona kako on vidi Evropu i svijet u budućnosti, sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije.

– Mi se dobro razumijemo, Makron uvijek govori jasnim i jednostavnim jezikom. Ne razumijem uvijek formalan birokratski riječnik, ali Makrona dobro razumijem – rekao je Vučić.

Kada je riječ o samitu o KiM, koji se održava u petak u organizaciji Njemačke i Francuske, Vučić je rekao da nije siguran da će moći da se usvoji zajednička izjava.

– Govorio sam strateški i šta mislim da se zbivalo i šta može da se dogodi u budućnosti – rekao je Vučić.