Svijet

"Zakon Lihi" Američko upozorenje Australiji zbog navoda o ratnim zločinima u Avganistanu

Načelnik generalštaba vojske Australije, general Angus Kempbel, izjavio je da ga je Vašington upozorio da bi izvještaji o ratnim zločinima pripadnika australijskih specijalnih snaga u Avganistanu mogli aktivirati zakon koji bi zabranio američku pomoć Kanberi.

angus kembel
FOTO: MICK TASIKAS/ EPA

Takozvani “zakon Lihi” zabranjuje američkoj vladi da pomaže trupe stranih država ako postoje vjerodostojne informacije da one grubo i nekažnjeno krše ljudska prava.

Sjedinjene Američke Države su najveći bezbjednosni partner Australije.

General Kempbel je, pred parlamentarnim odborom, rekao da je u martu 2021. primio pismo od vojnog atašea SAD u Kanberi u kome je izrazio američku zabrinutost na tom planu.

Pročitajte još

Breretonov izvještaj

Četvorogodišnja istraga, poznata kao “Breretonov izvještaj”, otkrila je 2020. da su australijske specijalne snage navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Avganistanu.

Nakon toga, u Australiji je protiv 19 sadašnjih i bivših vojnika pokrenut krivični postupak.

Kempbel je, odgovarajući na pitanja članova odbora, potvrdio da je primio pismo od američkog atašea, u kome je pisalo da je “taj izvještaj, jer su u njemu vjerodostojne informacije o onome što bi SAD nazvale grubim kršenjem ljudskih prava, mogao – mogao – pokrenuti razmatranje ‘zakona Lihi’ u pogledu odnosa između Oružanih snaga Sjedinjenih Država i partnerskih jedinica ili organizacija”.

Kembel je dodao da se radi o pripadnicima ili komande za specijalne operacije, ili puka specijalnih snaga vazduhoplovstva.

Pročitajte još

Zakon Lihi

“Zakon Lihi”, nazvan po senatoru Patriku Lihiju, koji ga je predložio, zabranjuje vladi SAD da koristi sredstva ili pomoć jedinicama stranih snaga bezbjednosti tamo gdje ima vjerodostojne informacije o grubom kršenju ljudskih prava.

Ta pomoć, ipak, može biti nastavljena ako lokalna vlada preduzme efikasne korake da počinioce privede pravdi.

Vojni angažman Australije u Avganistanu započeo je septembra 2001. i nastavljen do sredine juna 2021, što je najduže angažovanje Australije u nekom oružanom sukobu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije