Svijet

ŽALBE NISU PRIHVAĆENE Odbio se rukovati i ostao bez državljanstva Njemačke

Prema presudi suda, svako ko odbije da se rukuje sa ženama zbog vjerskih razloga ne može biti naturaliziran u Njemačkoj.

ŽALBE NISU PRIHVAĆENE Odbio se rukovati i ostao bez državljanstva Njemačke
FOTO: BRANKO JANČAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Upravni sud u Baden-Vintenbergu  odbacio odgovarajuću prijavu Libanca koji je aplicirao za njemački pasoš, piše Bild.

Priča je započela prije pandemije korona virusa, kada rukovanje nije bilo tabu. Muškarac, koji sada ima 40-ak godina, legalno živi u Njemačkoj od 2002. godine, gdje je studirao medicinu i sada je ljekar na klinici.

 Njegovo ponašanje prilikom primo predaje certifikata o naturalizaciji 2015. godine izazvalo je spor, piše Radiosarajevo.

Libanac je prethodno potpisao izjavu o poštovanju ustava i protivljenju svim oblicima ekstremizma.

Takođe je postigao maksimalan broj bodova na testu naturalizacije. Ali onda je odbio da se rukuje s državnom službenicom na planiranoj primopredaji!

Okružna kancelarija je tada odbila naturalizaciju.

Libanac se žalio Upravnom sudu u Štutgartu. Neuspješno. Potom je otišao na Upravni sud u Baden-Vitenberg koji je donio presudu:

– “Ako podnosilac zahtjeva za naturalizaciju odbije da se rukuje “iz rodno specifičnih razloga koji se ne mogu uskladiti s članovima Osnovnog zakona”, ne može se prilagoditi životnim uslovima u Njemačkoj. Ovo se posebno odnosi na slučaj da odbijanje rukovanja između polova – kao u ovom slučaju – pomaže salafističkim shvatanjima odnosa muškaraca i žena – stoji u objašnjenju presude.