Društvo

Zbog vjere ostala bez jezika: SPC slavi svetu mučenicu Hristinu, a ove riječi danas se posebno izgovaraju

SPC i njeni vernici danas slave svetu velikomučenicu Hristinu. Ona je bila kćerka idolopoklonika koji ju je predao na teške muke jer je polupala sve idole. Prvo su joj odsjekli grudi i jezik, a potom je ubili mačem.

Srpska pravoslavna crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Rodom je iz grada Tira, kćerka namjesnika carskog Urbana, idolopoklonika. Ne zna se iz kakvih razloga su joj roditelji dali to ime, Hristina, ali ono je u sebi nosilo tajnu njenog budućeg sledovanja Hristu.

Do svoje jedanaeste godine ona nije znala ništa o hrišćanstvu. Kada joj je bilo jedanaest godina, otac njen, da bi je skrio od svijeta zbog njene izvanredne ljepote do potpunog uzrasta, odredi joj najviši sprat jedne visoke kule da tu živi.

Ustroji joj sve udobnosti za život, dade joj robinje na službu, i postavi u njene odaje idole srebrne i zlatne, da im svakodnevno prinosi žrtve. Predanje govori da nije mogla da trpi idolopokloništvo i da joj je poslan anđeo koji ju je prekrstio krsnim znamenjem i nazvao je nevjestom Hristovom i poučio je vjeri.

Tada Hristina polupa sve idole u svojim odajama, i time izazva gnjev kod svoga oca. Otac je izvede na sud i predade je mukama, a potom baci u tamnicu namjeravajući da je sutradan posječe mačem.

Pročitajte još

Ali te noći zdrav i čitav Urban je umro i ode u grob prije kćeri svoje. Zatim dva namjesnika, Dion i Julijan, produžiše istjazavanje ove mučenice. Hristinina hrabrost u trpljenju obrati mnoge neznabošce tirske u hrišćanstvo.

Za vrijeme mučenja Hristine Dion najedanput pade mrtav usred naroda.

Njegov naslednik Julijan odsječe Hristini grudi i jezik. Mučenica uze svoj jezik rukom i baci ga u oči Julijanu. I ovaj najednom posta slijep. Najzad, muke njene za Hrista svršiše smrću pod oštrim mačem, prenosi Kurir.

Tropar

Ovčica Tvoja Isuse, Hristina, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije