Magazin

ZDRAVE ALTERNATIVE Ako razmišljate o promjeni ishrane ovo su 7 najboljih zamjena za meso

S obzirom na sve veću popularnost vegetarijanske i veganske prehrane, traženje najboljih zamjena za meso postalo je važna tema za mnoge.

Povrće na stolu
FOTO: FREEPIK

Rastući interes za zdraviji način ishrane i brige za okolinu potiče ljude da istraže zamjene za meso koje nude jednako ukusne i hranjive alternative.  Donosimo vam sedam najpopularnijih opcija.

Tofu

Tofu, napravljen od soje, izvrstan je izvor proteina i može poslužiti kao zamjena za meso u raznim jelima poput karija, štapića za roštilj ili pečenja.

Seitan

Poznat i kao pšenični gluten, seitan je bogat proteinima i može imati teksturu sličnu mesu. Često se koristi u receptima za zamjenu piletine ili govedine.

Tempeh

Tempeh je fermentirani proizvod od soje bogat proteinima, vlaknima i vitaminima. Može se koristiti u umacima, sendvičima ili kao nadjev za punjenje povrća.

Leća

Leća je odličan izvor proteina i vlakana te se mogu koristiti kao zamjena za mljeveno meso u jelima poput bolonjeza ili tako punjenja.

Pročitajte još

Grah i grašak

Ove mahunarke nude obilje proteina i vlakana te su savršeni za pripremu supa, karija ili burgera bez mesa.

Gljive

Gljive poput šampinjona mogu imati mesnatu teksturu i dodati bogatstvo okusa jelima poput umaka, tjestenine ili pizze.

Biljni burgeri

Na tržištu postoji mnogo biljnih burgera koji sadrže kombinaciju povrća, mahunarki i začina kako bi imitirali okus i teksturu mesa.

Odabirom ovih zamjena za meso, ljudi mogu obogatiti svoju ishranu, smanjiti unos zasićenih masti i pomoći u očuvanju okoline. Važno je eksperimentisati s različitim opcijama i pronaći one koje najbolje odgovaraju individualnim preferencijama i prehrambenim potrebama, piše Ljepotaizdravlje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu