Društvo

Žega skratila radno vrijeme građevincima: Narandžasti alarm na snazi, poslodavci reagovali zbog tropskih vrućina

Tropske vrućine i temperature koje će danas i sutra gurati živu iznad 38 podjeljka upalile su narandžasti meteoalarm u BiH, zbog čega stručnjaci savjetuju građanima da što manje borave na suncu, a taj apel dopro je i do ušiju pojedinih poslodavaca u Srpskoj pa su odlučili da skrate radno vrijeme zaposlenih.

Žega skratila radno vrijeme građevincima: Narandžasti alarm na snazi, poslodavci reagovali zbog tropskih vrućina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Toplotni talas zahvatio je većinu krajeva BiH, kao i regiona, a u danima vikenda, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura bi mogla dostići i 40 stepeni, što može negativno uticati na zdravlje građana.

Pročitajte još

Da bi spriječili posljedice iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS juče su apelovali na građane da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, odnosno od 10 do 17 časova. Iz resornog ministarstva su naveli da se ove preporuke posebno odnose na trudnice i lica sa hroničnim oboljenjima kod kojih se mogu javiti glavobolja, opšta slabost, razdražljivost, iscrpljenost i nesanica.

– Prilikom boravka na otvorenom treba obezbijediti maksimalnu zaštitu od UV zračenja, uzimati veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera – savjetovali su iz ministarstva, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu