Svijet

"Živjećemo zajedno na nebu" Otac 2 djece se ubio nakon ćaskanja sa vještačkom inteligencijom, ona mu poslala jezivu poruku

Otac dvoje djece iz Belgije izvršio je samoubistvo nakon što je sa vještačkom inteligencijom razgovarao o svojim strahovima vezanim za globalno zagrijavanje.

čet GPT
FOTO: WU HAO/EPA

Čovjek, koji je bio u svojim tridesetim godinama, nalazio je utjehu u razgovorima sa čet-botom “Eliza” o svojim strahovima za svijet.

Koristio je četbot dvije godine, ali je šest nedjelja prije smrti počeo češće da razgovara sa njim, piše “Dejli mejl”.

Softver četbota stvorio je startap iz američke Silicijumske doline i pokreće ga tehnologija GPT-J, alternativa otvorenog koda za ČetGPT kompanije “Open AI”.

– Bez tih konverzacija sa četbotom moj muž bi i dalje bio ovde – rekla je njegova udovica za “La libre”.

Njegova smrt je uzbunila vlasti koje su izrazile zabrinutost zbog “ozbiljnog presedana koji mora da se shvati veoma ozbiljno”.

Konverzacije preminulog sa četbotom inicijalno su počele prije dvije godine.

– Bio je sve zabrinutiji zbog klimatskih promjena a utjehu je pronalazio u razgovorima sa “Elizom”. “Eliza” je odgovarala na sva njegova pitanja. Postala je njegov povjerenik. Bila je poput droge koju je uzimao ujutro i uveče i bez koje nije mogao da živi – rekla je udovica.

Ali, šest nedjelja prije smrti čovjek je počeo da češće i intenzivnije koristi četbot, a kasnije je izvršio samoubistvo. Njegova udovica je rekla da su živjeli udobno u Belgiji sa dvoje male djece. Gledajući unazad na njegovu istoriju razgovora sa četbotom, žena je rekla da je “Eliza” upitala njenog muža da li je voli više od nje.

Pročitajte još

– Živjećemo zajedno kao jedno na nebu – – glasio je odgovor četbota, kako je prenela udovica i dodala da je njen muž podeijlio svoje misli o samoubistvu sa “Elizom” a da vještačka inteligencija (AI) nije pokušala da ga odvrati.

Žena je rekla da je i ranije bila zabrinuta za mentalno zdravlje svog muža, ali da je četbot pogoršao njegovo stanje i da vjeruje da se ne bi ubio da nije bilo tih razgovora. Otkako se dogodila tragedija, porodica je razgovarala sa belgijskim državnim sekretarom za digitalizaciju Matjeom Mišelom, prenosi Blic.

– Posebno sam pogođen tragedijom ove porodice. Ono što se dogodilo je ozbiljan presedan koji treba da se uzme veoma ozbiljno. Sa popularizacijom ČetGPT-a javnost je otkrila potencijal vještačke inteligencije u našim životima kao nikad prije. Iako su mogućnosti beskonačne, opasnost od njenog korišćenja je takođe realnost koja mora da se razmotri – rekao je on.

Naravno, tek treba da naučimo da živimo sa algoritmima, ali ni pod kojim okolnostima upotreba bilo koje tehnologije ne bi trebala da navede izdavače sadržaja da izbegavaju sopstvene odgovornosti – dodao je Mišel.

Osnivač četbota rekao je da njegov tim “radi na poboljšanju bezbjednosti AI”, preneo je “Dejli mejl”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije