reload

Magazin

Misterije Nikole Tesle (17): Vanzemaljac Lam

Ezoterične veze Tesle i Vireka su izgleda bile mnogo dublje nego što je javnosti poznato.

Misterije Nikole Tesle (17): Vanzemaljac Lam
FOTO: JANSON MEDIA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Razgovarali su često o spiritizmu, duhovima, glasovima mrtvih. U “Dnevniku iz Kolorado Springsa” naučnik piše da je, eksperimentišući s radio talasima u svojoj laboratoriji, uspio da odredi frekvenciju i vrstu modulacije mentalnog plana živih ljudi, ali i mrtvih, s kojima može da komunicira.

Početkom XX vijeka eksperimenti vezani za “glasove mrtvih” zanimale su veliki broj naučnika, uključujući i Tomasa Alvu Edisona, koji je tvrdio da je napravio jedan takav aparat. Ovakve tehničke novotarije naročito su zanimale sljedbenike spiritizma i teozofije. Taj period je obilježilo prožimanje okultnih i naučnih istraživanja. Mnogi magovi i čarobnjaci bili su oduševljeni naučnim dostignućima i tehnološkim napretkom. Interes za onostrano, astralno, to jest vanzemaljsko bio je zajednički i misticima i naučnicima.

Alister Krouli

Velika zvijer 666, Megaterion ili Alister Krouli, možda je najveća zvijezda crnomagijske okultne tradicije početkom dvadesetog vijeka. U svojim njujorškim dnevnicima iz 1918. godine, nazvanim “Amalantrah radovi”, Krouli opisuje kako je uz pomoć posvećenica seksualne magije i halucinogenih droga, među kojima je bila i supruga indijskog filozofa Kumarasvamija, uspio da komunicira s vanzemaljskim bićem zvanim Lam.

Lam je imao kupastu veliku glavu, sličnu glavi E.T.-ja iz slavnog Spilbergovog filma. Bio je svjetlucav i stvarao se od čistog etera, tvrdio je Krouli. Napravio je crtež te vanzemaljske inteligentne kreature, koji je kasnije poklonio svom sljedbeniku Kenetu Grantu. Par mjeseci Lam mu je odavao spiritualne i kosmičke tajne, te otvarao portal ka drugim svjetovima.

Zanimljivo je da je u to vrijeme Krouli bio na plati kod Džordža Silvestera Vireka, za čiji je časopis “Fatherland” pisao pronacističke tekstove. Krouli je kasnije tvrdio kako njegovi tekstovi uopšte nisu bili propaganda Hitlera, već parodija.

Zajedničke teme

U “Amalantrah dnevniku” uključeno je i pismo koje je Krouli poslao Vireku, koje je naslovio sa “dragi moj Virek”. U njemu je objavio da je uz pomoć magike dospio do svog novog imena, koje je zapravo broj zvijeri 666, kao i to da ga više ne zanima da piše tekstove za Virekove novine.

Vireku nije teško pao prekid saradnje sa sumanutim Kroulijem. Džordž Silvester Virek je svakako bio neko ko se, osim naci-propagandom, veoma zanimao i za okultizam. Iz prethodne priče o prijateljstvu Tesle i Vireka moglo se vidjeti koliko su njih dvojica imali zajedničkih tema koje se tiču spiritualnog i magijskog svijeta. Obojicu su zanimale teme kao što su besmrtnost, psiho vampirizam, oružja i ratovi budućnosti.

Ne postoje podaci da je Tesla ikada upoznao Kroulija, preko Vireka, ali to nije isključeno. Upravo je vanzemaljska inteligencija zvana Lam nešto što bi moglo da spoji ova dva čudaka. Za razliku od Kroulija, Tesla moguće poruke takvih inteligencija nije koristio za svoj duhovni napredak, već je želio da ih prevede i podijeli sa cijelim svijetom.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi

Misterije Nikole Tesle (1): Elektropionir

Misterije Nikole Tesle (2): Srbin iz Hrvatske

Misterije Nikole Tesle (3): Transformacija energije

Misterije Nikole Tesle (4): Vril energija

Misterije Nikole Tesle (5): Marija Oršić

Misterije Nikole Tesle (6): Vril djevojke i arijevska rasa

Misterije Nikole Tesle (7): Treći rajh

Misterije Nikole Tesle (8): Tajne “zaključane” u glavi

Misterije Nikole Tesle (9): Bežični prenos energije

Misterije Nikole Tesle (10): Složeni odnosi s Pupinom

Misterije Nikole Tesle (11): Plagijator Markoni

Misterije Nikole Tesle (12): Markoni u Musolinijevom zagrljaju

Misterije Nikole Tesle (13): Oproštaj na samrti

Misterije Nikole Tesle (14): Na meti špijuna

Misterije Nikole Tesle (15): Udarci sudbine

Misterije Nikole Tesle (16): Neobično prijateljstvo s Virekom