reload

Svijet

Tenzije sve više rastu: Turska izdala upozorenje za svoje građane koji putuju u SAD i Evropu

Turska je izdala upozorenje o putovanju za SAD i neke evropske zemlje, ukazujući na sve veći broj incidenata protiv stranaca i rasističkih napada, kao i na rastuću vjersku netoleranciju.

Tenzije sve više rastu: Turska izdala upozorenje za svoje građane koji putuju u SAD i Evropu
FOTO: ERDEM SAHIN/EPA

Širom SAD se održavaju protesti nakon što je Tajr Nikols podlegao povredama pošto ga je pretukla policija u Memfisu, u državi Tenesi, navedeno je u saopštenju, prenijela je Anadolija.

Sa druge strane, primjećeno je da je nedavno širom SAD bilo verbalnih i fizičkih napada protiv stranaca i rasizma, stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Pročitajte još

U odvojenom saopštenju, Ministarstvo je saopštilo da je došlo do porasta antiislamskih, ksenofobičnih i rasističkih akcija u nekim evropskim zemljama, kao i propagandnih demonstracija protiv Turske grupa povezanih sa terorističkim organizacijama.

Ova dešavanja, koja odražavaju opasne dimenzije verske netolerancije i mržnje u Evropi, jasno otkrivaju alarmantan nivo koji su dosegli rasistički i diskriminatorni pokreti u Evropi, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je, takođe, pozvalo građane da se obrate lokalnim snagama bezbjednosti tako što će postupati smireno u odnosu na ksenofobično i rasističko uznemiravanje i napade, kao i da pomno prate lokalne medije i prate dodatna upozorenja i saopštenja lokalnih bezbednosnih snaga, tursko Ministarstvo spoljnih poslova, turske ambasade i turske konzulate, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu