Politika

DODIK NAJAVIO OŠTRE POTEZE “Hrvatska da odustane od Trgovske gore ili slijede tužbe”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska neće odustati od zahtjeva da Hrvatska zaustavi projekat izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, navodeći da očekuje da će uslijediti i međunarodne tužbe.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je napomenuo da su po pitanju Trgovske gore sprovedene mnoge aktivnosti i na nivou BiH i na nivou Republike Srpske.

– To ostaje ozbiljan problem koji treba da rješavamo, ne samo sa Hrvatskom, nego i sa EU i nećemo odustati. Preduzeli smo niz mjera, uputili mnoge ukaze, žalbe, a sad, vjerovatno, ulazimo i u period međunarodnih tužbi – izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On smatra da BiH ne može da riješi pitanje Trgovske gore jer je to pitanje koje se dešava i ostvaruje na prostoru Hrvatske.

Dodik je podsjetio da je u ranoj fazi ovog pitanja Predsjedništvo BiH, čiji je bio srpski član, jednoglasno donijelo odluku i kao jedino ovlašteno tijelo zatražilo od Hrvatske da odustane od tog projekta.

Pročitajte još

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH,.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, kao i oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode Una i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije