Društvo

Episkop Fotije na liturgiji u Ugljeviku "Neprestano se molimo Bogu za napredak srpskog naroda" (FOTO)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je danas kada se praznuju Sveti Oci, da se molimo Bogu za napredak i dobro srpskog mučeničkog naroda od Kosova pa sve gdje žive pravoslavni Srbi.

episkop Fotije manastir Tavna
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Episkop Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Tavna kod Ugljevika i istakao da je vijekovima unazad ova svetinja čuvala i očuvala srpski narod u pravoslavnoj vjeri, kulturi, pismenosti, tradiciji, živopisu, ikonama i sve ono što čini pravoslavlje.

episkop Fotije manastir Tavna
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
episkop Fotije manastir Tavna
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Danas se slave Sveti Oci, a u našoj tradiciji se prati ko je naš predak, pradeda, čukundeda. Imamo svoje pretke i imamo svoje obaveze prema njima – podsjetio je vladika Fotije.

Pročitajte još

Učenicima škole u Banjici episkop Fotije je nakon liturgije uručio božićne paketiće.

– Da budete Svetosavci, da čuvate našu vjeru pravoslavnu poslije nas – poželio se vladika okupljenoj dječici.

Zajedno sa brojnim vjernicima liturgiji je prisustvovao načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je istakao da su Oci, Meterici i Djetinjci porodični praznici koji doprinose jačanju porodičnih vrijednosti.

– U središtu našeg djelovanja uvijek je čovjek kao najbitniji dio naše brige i njegova porodica kao cjelina. Porodica je stub ne samo domaćinstva, već i lokalne zajednice, države i Srpske pravoslavne crkve – rekao je Perić.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji zajedno sa sveštenstvom sasluživao je i umorovljeni episkop Konstantin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu