Svijet

(FOTO) "Sve ulove je potrebno dojaviti naučnicima" Ulovljene još 2 otrovne vatrene ribe kod Kotora

Pero Ugarković iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo podijelio je u Fejsbuk grupi Živi svijet Jadranskog mora objavu u kojoj je naveo kako su tokom posljednjih dana u Jadranu ulovljena dva primjerka invazivne đavolje vatrene ribe, odnosno, "vatrenjače".

(FOTO) "Sve ulove je potrebno dojaviti naučnicima" Ulovljene još 2 otrovne vatrene ribe kod Kotora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo ljeto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti naučnicima – napisao je u utorak Ugarković.

FOTO: FACEBOOK, ŽIVI SVIJET JADRANSKOG MORA / DRUSTVENE MREZE
FOTO: FACEBOOK, ŽIVI SVIJET JADRANSKOG MORA / DRUSTVENE MREZE

– Gotovo je, Jadran je njeno more! Nije trebalo dugo čekati na još jedan prijavljeni ulov. Opet na Luštici. Uz onu sliku od Danijela Đorđević, ovo je treća o kojoj znam ove godine. Prognozirao sam minimalno 10 primeraka u 2024., ali izgleda da sam potcijenio brzinu njenog širenja – izvijestio je samo dan kasnije o novom ulovu.

Pročitajte još

Vrsta u Jadranu prvi put uočena prije pet godina

Iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske su prošle godine objasnili o kakvoj je ribi zapravo riječ. Vatrenjača, riba lav ili riba paun je invazivna indo-pacifička vrsta poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme. Hrani se autohtonim ribljim vrstama i brzo širi Sredozemljem.

Na tijelu ima otrovne bodlje koje ubodom izazivaju snažan bol. Postoji mogućnost i pojave ozbiljnijih simptoma pa se u slučaju uboda preporučuje posjeta ljekaru ljekaru. Stoga se preporučuje oprezan pristup ovoj ribi, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova, prenosi Index.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu