Magazin

"Hoće li mi dijete kolabirati jer ne jede zdravo" Mnogi roditelji vode bitke sa svojom djecom oko hrane

Mnogi roditelji nažalost vode bitke sa svojom djecom oko hrane i primenjuju različite tehnike kako bi ih natjerali da jedu sve što u tanjiru stoji. Nekada su djeca sjedila za stolom dok se ne pojede sve, dok im se danas uz jelo puštaju crtani filmovi. Pedijatar dr Slavko Dušanov savjetuje totalno drugačiji pristup.

"Hoće li mi dijete kolabirati jer ne jede zdravo" Mnogi roditelji vode bitke sa svojom djecom oko hrane
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na roditeljskim grupama na društvenim mrežama mame žustro polemišu o tome da li će im djeca ostati zdrava ako ne jedu voće i povrće. Jer šta god probale, klinci neće ni da zinu kad im skuvaju ili ponude nešto zdravo.

Važno je naglasiti da djeca većinu stvari kupe od svojih roditelja, te ako nemaju model mame ili tate ispred sebe koji sede i jedu, a za stolom ne čačkaju telefon i ne gledaju televizor, velika je vjerovatnoća da to ni dijete neće tražiti. Takođe, umirivanje djeteta istim tim pomagalima je jako loša ideja.

Dr Dušanov je pomenuo da kako se dijete hrani u prvoj godini, tako će uglavnom i kasnije da se ponaša što se tiče jijela, a naglasio je i da se sokovi bilo koje vrste tada ne daju. Objašnjeno je da se dijete rađa samo sa ukusom za mleko, a svi ostali ukusi se kasnije formiraju, te je vrlo važno da se roditelj posveti tome da servira što je različitiju hranu moguće, prenosi Zadovoljna.

Drugi čest problem jeste taj što neki roditelji misle da deca treba da jedu onda kada odrasli misle da treba, dok u stvari treba sačekati da dijete ogladni, a ne da se vijaju po dvorištu kako bi ih nahranili.

Treći ozbiljan problem je taj da kada djeca odbijaju neku hranu, roditelji uglavnom uskoče sa nekom zamenom, vrlo često nezdravom, kako bi pojelo “bar nešto da ne bi umrlo od gladi”.

– Sve to nije normalno, jer djeci hrana treba da pričinjava zadovoljstvo, a ne opterećenje – istakao je dr Dušanov.

Ipak, ukoliko su roditelji napravili određene propuste i dijete već sa tri, četiri, pet ili više godina odbija da jede voće i povrće, naš sagovornik nudi rješenje za koje je potrebno budete vrlo odlučni i postići ćete rezultate.

– Jedini ispravan način jeste taj da dijete ogladni. Naša djeca nikako ne osete glad, jer im se stalno daje nešto da bi makar šta prezalogajili. Mora da se pusti da dijete ogladni i naučno je dokazano da ovaj pristup uspeva. Stavi se djetetu da jede sve što i ostali za stolom jedu i ono će da jede koliko će da jede – bez crtanih filmova, telefona i ičega. Ako uzme dva zalogaja i neće više, u redu, ništa se ne preduzima do sledećeg obroka. U međuvremenu se ne daju ni grickalice ni sokovi ni bilo šta i na taj način detetu dozvoljavate da osete gla, a kasnije će nadoknaditi propušteno.

Naravno, važno je da roditelj istraje u ovome i rezultati će biti sigurno postignuti.

Doktor kaže da je još jedan razlog zašto mališani ne jedu – anemija i nedostatak gvožđa. A uzrok anemije je upravo to što previše jedu grickalice, piju sokove i ne jedu voće i povrće ili meso.

Doktor je potvrdio da djetetu ništa neće biti ako propuste jedan obrok i dodaje:

– Ne samo jedan obrok, nego jedan dan da ne jede, pa drugi, pa treći. Jer svi propusti koji su napravljeni kod djeteta neće biti ispravljeni samo za jedan dan i ono treba da se navikne i da se oubroči tako što će jesti ono što roditelji jedu.

Ističe da rijetko ko uspjeva u tome, upravo zato što roditelji popuštaju i plaše se šta će biti ukoliko dijete ne bude jelo dva dana normalno, ne uzimajući u obzir da i to što mu se “podmetne” čisto jer mora, takođe nije normalno i zdravo.

– Sve je to u interesu djece, samo bi roditelji trebalo da “stegnu srce” i isprave propušteno – poručuje doktor.

Prihvati notifikacije