Društvo

I VOĆE I POVRĆE U MINUSU Proizvodnja daleko od plana, problemi zadali brige prerađivačima

Pandemija virusa korona donijela je velike probleme i prerađivačima voća i povrća iz Semberije.

I VOĆE I POVRĆE U MINUSU Proizvodnja daleko od plana, problemi zadali brige prerađivačima
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Nisu uspjeli da ostvare zacrtane planove u proizvodnji, imali su problema sa nabavkom sirovine, ali i plasmanom i naplatom gotovih proizvoda.

Iako su zabilježili gubitke u poslovanju, cilj je bio da zadrže postojeći broj radnika i da otkupe što više sirovine od domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Fabrika “Sava Semberija” u interventnom otkupu otkupila je 6.300 tona sirovine od poljoprivrednih proizvođača. Do polovine decembra radiće punim kapacitetom. Plan proizvodnje za ovu godinu bio je prerada 8.000 tona sirovine.

Roba u magacinima

I u ovoj fabrici suočavaju se sa problemima koje je pandemija virusa korona izazvala na globalnom tržištu, pa tako njihovi kupci koji su uglavnom iz inostranstva, robu drže u magacinima i traže odgodu plaćanja.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Direktor fabrike Stevan Filipović kaže da se bez ove mjere Vlade i resornog ministarstva u proizvodni proces ne bi moglo ni ući.

Pročitajte još

– Cijene smo definisali u januaru, prije pandemije. Sve ugovorene količine smo preuzeli i preradili, a roba nam je sada lagerovana. Smanjena je potražnja na tržištu, problemi su na granicama. Sve to direktno utiče na poslovanje, ali se nadamo da će i ovo jednom završiti – kaže Filipović.

U preduzeću “Spektar drink” svi planovi povećanja proizvodnje i plata zaposlenih zaustavljeni su, radi očuvanja radnih mjesta.

Tokom ljetnih meseci, zbog nedolaska dijaspore, potražnja je drastično smanjena. Zbog loše turističke sezone i za 70 odsto smanjen je izvoz u Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju.

– Pad proizodnje u ovom preduzeću od aprila do septembra bio je 20 odsto. Od 10 do 15 odsto otkupljeno je manje sirovine od poljoprivrednika. Od planiranih 600 tona kupusa otkupljeno je 540. Mi smo najveći proizvođač kiselog kupusa u BiH. Imamo vrhunski kvalitet i tehnologiju. Pad prihoda će biti 12 odsto i ovu godinu ćemo raditi praktično bez dobiti. Spreman sam kao vlasnik i poslodavac na to, a bitno je samo da prevaziđemo teškoće i nastavimo sa radom – kaže vlasnik Đorđe Slavinjak.

Brine ga i što je u posljednjih mesec dana evidentno sve veće prisustvo virusa korona među zaposlenima, tako da je 10 odsto radnika zaraženo ili u privremenoj izolaciji.

– Zaista se nadamo da će se pandemija završiti i da ćemo nastaviti da realizujemo započete planove – kaže Slavinjak.

Uvoz i izvoz

Zbog nedovoljnih količina sirovine koju jednim dijelom uvoze uz Srbije i Makedonije i proizvodnja u preduzeću “Natura fud” manja je za 40 procenata od planirane. Najveći gubitak imali su u preradi krastavaca, pa su umjesto planiranih 500 tona preradili polovinu, kao i crvene paprike za ajvar koje je umesto 1.000 tona, prerađeno 500.

Direktor firme Senahid Huremović kaže da su, uprkos teškoćama, zadržali svih 15 radnika.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Ljudi zbog straha od virusa nisu redovno brali krastavac, pa se dešavalo da preraste prvu klasu, a nama druga i treća ne trebaju. Problem nam je bila i nabavka paprike roge za ajvar. BiH ne može da proizvede dovoljno ove sirovine, pa smo prinuđeni da nabavljamo u Srbiji i Makedoniji, a granice su malo, malo, pa zatvorene. Zaista se nadamo stabilizaciji proizvodnih prilika -kaže Huremović.

Svi semberski prerađivači voća i povrća mogu se pohvaliti da imaju visoko kvalitetne proizvode bez aditiva, konzervansa, vještačkih aroma i boja.

Proizvode izvoze ne samo na evropsko tržište, nego i Ameriku, Australiju i Aziju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu