Magazin

IMA SVOJE PREDNOSTI Stručnjaci savjetuju da i zimi trebamo spavati goli

Unatoč niskim temperaturama vani, jedan stručnjak insistira na tome da je jedina stvar koju bismo trebali nositi prije nego što zaspimo - ništa. I to zbog nekoliko dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

IMA SVOJE PREDNOSTI Stručnjaci savjetuju da i zimi trebamo spavati goli
FOTO: BLIC TV

Dok su niske temperature, mnogi od idu u krevet obučeni u mekane pidžame, a neki i uz pojačanje termofora. Ali, jedan stručnjak insistira na tome da je čak i zimi najbolje spavati potpuno nag.

Semi Margo ovlaštena je fizioterapeutkinja i stručnjakinja za spavanje u kompaniji Drims. U razgovoru za Metro rekla je da ćete prije zaspati ako spavate goli.

Pročitajte još

Vaša tjelesna temperatura igra ključnu ulogu u vremenu vašeg sna – rekla je.

– To je povezano s vašim cirkadijalnim ritmom – unutrašnjim tjelesnim satom koji kontroliše vaš ciklus spavanja/budnosti. Padanje u duboki san povezano je s hlađenjem vašeg tijela, pa vam dopuštanje tijelu da se ohladi može signalizovati da je vrijeme da spava.

Margo kaže da golo spavanje s partnerom, pogotovo u hladnijim mjesecima, može dovesti do povećane fizičke i emocionalne intimnosti. Stručnjak tvrdi da kontakt koža na kožu može osloboditi hormon povezan s vezom i povjerenjem. Ostala poboljšanja uključuju povećano samopouzdanje i bolji ten, prenosi Miror.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije