Banjaluka

Kako nestaje dio hotela “Palas”: Simbol grada ruše mjesec dana, kraj radova još nije blizu

Prije mjesec dana je počelo rušenje dijela hotela “Palas” i trenutno je u fazi uklanjanje površinskog sloja.

Rušenje hotela Palas
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Radnici užurbano rade kako bi sve stigli na vrijeme da završe, dok sa strane sugrađani prate svaki pokret mašina. 

Ekipa Srpskainfo se uvjerila kako teku radovi, odnosno, rušenje hotela “Palas”, prepoznatljivog simbola Banjaluke. 

Jedan od radnika iz firme “Eko Euro-Tim” rekao je da se trenutno radi rušenje površinskog sloja neizgrađenog dijela hotela “Palas” i da će radovi dosta potrajati.

– Ovo što se sada vidi je samo površinsko rušenje ovog neizgrađenog dijela što je relativno lakši dio posla. Imamo još mnogo posla jer je ogroman objekat. Iako građani misle da je skoro gotovo, nije – rekao je ovaj radnik.

Nakon ovoga, kako kaže on, ide rušenje podzemne garaže i ostatka ovog dijela hotela “Palas”. Ističe da je rok za završetak radova četiri mjeseca.

– Tokom ovog rušenja površinskog dijela imamo i problema oko ogromne prašine pošto je kako sam već rekao veliki objekat, a tu su i građani oko kojih moramo da brinemo jer konstantno prolaze. Jesmo mi ogradili sve ovo, i tako će biti još par dana dok ne završimo ovaj veći dio, čisto iz predostrožnosti da neko ne bude povrijeđen – rekao je on te dodaje da su oni zaduženi samo za rušenje, za koji imaju rok još tri mjeseca.

Rušenje hotela Palas
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nakon rušenja, radnik ističe da će biti mnogo posla oko sklanjanja šute koja je ostala nakon rušenja starog dijela hotela “Palas”. 

Jedan od Banjalučana koji se zadesio i u čudu gledao rušenje starog dijela hotela “Palas” ističe za Srpskainfo da se ovo rušenje može smatrati i kao svjetsko čudo, jer se ovo nije radilo skoro 45 godina.

– Ovo je prekrasno, a opet i loše, šta će biti u budućnosti. Mnogo ljepše izgleda sada centar grada kad se sklanja ovo ruglo, ali opet, ne ide ni sam neboder u centar. Vidjećemo šta će biti – kaže ovaj Banjalučanin. 

A ranije je predstavljen projekat na kojem će biti izgrađen novi, najviši i najluksuzniji hotel. 

Pročitajte još

– Ostavićemo trajni pečat ovom gradu. Ovaj hotel će otvoriti jednu novu epohu razvoja Banjaluke. Više ništa isto biti neće – poručio je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je istakao, radi se o najvećem objektu u istoriji Republike Srpske, prvom hotelu sa pet zvjezdica i simbolu ne samo Banjaluke, nego cijele Republike Srpske.

– To je veliki cilj, koji smo postavili. U ovom trenutku imamo obezbijeđeno sve, građevinsku dozvolu, projekat, procijenjenu vrijednost, sredstva koja su obezbeđena i danas kada krenemo do konačnog završetka nećemo stati – rekao je on.

Vlasnik kompanije „Cepter“, Filip Cepter istakao je da mu je pored brojnih projekata i izazova koje je prošao, ovaj biti jedna od najinteresantnijih za koji je posebno vezan.

– U posljednje dvije godine u ovaj projekat uložio sam mnogo emocije, želje i energije da dođe do realizacije. Pokušavamo decenijama da riješimo ovaj problem da sklonimo ovaj simbol nedovršenosti i nismo uspjeli. Bilo je hiljadu tada nerješivih stvari, a danas su se uslovi promijenili i uspješno smo riješili prepreke zahvaljujući prije svih gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i njegovom timu, koji je i pokrenuo sve ovo – rekao je Cepter.

Budući izgled hotela Palas
FOTO: GRAD BANJALUKA

Poručio je da će novi objekat, koji je kreirao svjetski poznati arhitekta Hani Rašid – biti veličanstven i da će Banjaluka po tom objektu biti prepoznatljiva.

Podsjećamo, iz preduzeća „Ruting“ naveli su ranije da objekat predstavlja iskorak u arhitektonskoj praksi našeg grada.

– Daljom izgradnjom hotelskog kompleksa uz izgradnju podrumske parking garaže stvoriće se uslovi za realizaciju regulacionim planom predviđenog rešenja proširenja samog Trga Krajine. Projektovano rješenje pružiće jednu novu sliku Trga kao okosnice društvenih dešavanja u našem gradu – rekli su iz ovog preduzeća.

Kritike na izgled novog hotela

Projekat novog hotela koji će da bude izgrađen na mjestu nedovršenog dijela „Palasa“ u Banjaluci, a koji je zvanično predstavljen, kod mnogih sugrađana izazvao je negativne reakcije, komentare i nevjericu. “Bilo bi lijepo da pitate narod koji živi u Banjaluci da li bi htio ovaj neboder u centru”, “Vrijeme kiča, neukusa, nemjerljivih gluposti. Da li je konačni cilj uništiti sve ono lijepo što je nekada bilo u našem gradu”, “Tuga i jad je napraviti ovakav objekat kraj starog Palasa”, “Ovo je i više nego strašno!”, “Samo se nadam da je ovo neka igrica, a ne idejno rješenje”, neki su od komentara koji se nižu na društvenim mrežama.

Veliki broj sugrađana ostavlja slično pitanja – da li se vodilo računa da se moderna građevina uklopi u centar, sa hotelom “Palas” i “Boskom”. Ljudi poručuju da nakon gradnje ogromnog zdanja, u parku više neće biti sunca, a da je sceni neverovatno uništavanje grada.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije