Politika

KRAJINA OTAKAZALA POSLUŠNOST BAKIRU Lider SDA pisao stranačkim kolegama, formiraju vladu mimo njegove volje

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pismeno se obratio stranačkim kolegama u Krajini (Unsko-sanski kanton) zbog toga što namjeravaju da danas formiraju novu kantonalnu vladu koju će činiti SDA, SDP, NiP i Pomak.

Bakir Izetbegović
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić je ranije potvrdio da će već danas biti sjednica na kojoj će se izglasati nepovjerenje aktuelnoj vladi koju čine SDA, NES, DF i SBiH te da će se formirati nova vlada koju će činiti stranke spomenute u uvodu teksta.

Izetbegović, za kojeg je Musić istakao da na jučerašnjem sastanku nije dao saglasnost za promjenu vlade, poručio je stranačkim zvaničnicima u Krajini da će isključivo oni biti odgovorni za ovakvu odluku. Smatra da se ta odluka neće odnositi samo na USK.

-Ta odluka, ako se desi raskid trenutne koalicije, sudbonosno će se reflektovati na pokušaj kreiranja jakog opozicionog bloka koji okuplja većinu bošnjačke i probosanske političke snage u Federaciji Bosne i Hercegovine – naglasio je.

Prema njegovim riječima, ima razumijevanje za sve frustracije i nezadovoljstvo Kantonalnog odbora SDA zbog dosadašnjeg odnosa NES koji nije pokazao dovoljno razumijevanja prema SDA kao stanci s najvećom podrškom birača i s dominantnim brojem zastupnika u Skupštini USK.

Pročitajte još

Istakao je da je juče imao kontakte sa predsjednikom NES Nerminom Ogreševićem za kojeg je naveo da je izrazio spremnost da se dodatno uključi u razgovore i izađe u susret očekivanjima koje krajiška SDA ima od NES. Izetbegović je pozvao stranačke kolege da još jednom sa NES-om pokušaju doći do rješenja kojim će se sačuvati postojeća koalicija u USK.

Musić je naglasio da su problemi u odnosima SDA i NES nastali kada se NES-ov broj kantonalnih zastupnika smanjio sa osam, koliko ima SDA, na šest. NES nije prihvatio da SDA bude više zastupljena u vlasti nakon promjene broja kantonalnih zastupnika u korist SDA, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije