Kolumne

Ljubav

Balašević je u svojoj pjesmi rekao: „Sve prave su ljubavi tužne“. Da nam sve prave ljubavi ne bi bile tužne mi kažemo da su sve prave ljubavi „zdrave“.

Ljubav
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Čini se da je u skoro svakoj kulturi riječ „ljubav“ izrazito moćna. O njoj pjevaju pjesnici, zbog ljubavi su se vodili ratovi, zbog ljubavi su se ostavljali prestoli.

Odrastajući, kroz različite književna djela i filmske ekranizacije, mi smo uistinu dobijali poruku da su samo fatalne, neostvarene i tragične ljubavi one prave ljubavi. Međutim, na kraju, složićete se da stvarnost i ne mora biti takva.

A kakve su to u stvari „zdrave“ ljubavi?

Kvalitetan i zdrav partnerski odnos isključuje upravo tragičnost, koja je posljedica zamršenih i konfliktnih relacija i partnerskih iskustava. Isključuje nepovjerenje, nerazumijevanje i ljubomoru. Zaobilazi stalni kriticizam i nekooperativnost.

Keltska izreka kaže: „U životu smo jedni dugima skloništa“. O zdravom partnerskom odnosu razmišljajte kao o sigurnoj luci, koja donosi mir i spokoj. Partner je neko ko vas pazi, tješi i štiti. Ljubav uključuje otvorenost jedno prema drugom, usklađivanje i osjećaj prema partnerovim potrebama.

Baza svakog kvalitetnog odnosa je jasna i otvorena komunikacija. Ona uključuje priču o vlastitim potrebama i željama. Pohvalite ono što vaš partner dobro radi. Zahvalite se za stvari koje su čak i dio vaše svakodnevne životne rutine. Njegujte zajedništvo, ali ostavite jedno drugom prostora za vlastitu intimu i vrijeme samo za sebe.

Samo korov raste spontano; zato o svom ljubavnom odnosu razmišljajte kao o bašti koja treba svakodnevnu brigu i ulaganje. Uložite ljubav, njegovanje i razumijevanje.

Srećan vam dan ljubavi!