Politika

"Mi ćemo stati iza svakog našeg čovjeka" Košarac tvrdi da Srpska poštuje Dejtonski sporazum i njegovo slovo

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da Republika Srpska poštuje Dejtonski mirovni sporazum i njegovo slovo, te da je jedna od najvažnijih politika institucija Republike Srpske uvažavanje ovog sporazuma.

STAŠA KOŠARAC
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovih dana se primjećuje modeliranje BiH, a da se pri tome ne primjenjuje Dejtonski sporazum – rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima institucija Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da su moderatori takve političke prilike Kristijan Šmit, američki ambasador u BiH Majkl Marfi i neki domaći politički faktori u BiH.

– Republika Srpska je potpuno opredijeljena implementaciji Dejtonskog sporazuma i želimo adekvatno i na demokratski i ustavan način u institucijama Republike Srpske i na nivou institucija BiH da to pitanje otvaramo i da ga tretiramo kao jedno od prioritetnih u BiH – istakao je Košarac.

On je rekao da su se učesnici sastanka saglasili da je Šmit nelegalan i da ne može donositi nikakve odluke u BiH, da provocira i da je najveći uzročnik krizne situacije u BiH.

Košarac je naveo da su institucije Republike Srpske u kontinuitetu u skladu sa Ustavom donosile svoje propise, ukaze i da tako nelegalan čovjek u BiH ne može na ovakav način da se obračunava sa legalno izabranim predstavnicima Republike Srpske i njenim institucijama.

– Mi ćemo na nivou zajedničkih institucija implementirati sve politike institucija Republike Srpske, jer mi tamo ne predstavljamo sebe nego Republiku Srpsku i potpuno smo uvjereni u ispravnost svih odluka koje donose institucije Srpske – istakao je Košarac.

On je rekao da je za Srpsku najavžnije pitanje zakon o Ustavnom sudu BiH, ističući da će sva kretanja u Savjetu ministara biti posvećena u tom kontekstu.

– Neće biti odlučivanja o bilo kojem zakonu ukoliko ne bude definisan zakon o Ustavnom sudu BiH koji obuhvata i pitanja stranaca – naglasio je Košarac.

On je poručio da se moraju uvažavati Republika Srpska i njeni stavovi, te da i na nivou BiH nema odlučivanja bez Srpske.

Pročitajte još

Komentarišući izjavu Saše Magazinovića iz SDP da predstavnici Srba koji su juče održali sastanak u Istočnom Sarajevu treba da budu kažnjeni, Košarac je upitao kako je to moguće?

– Kako je moguće da se uvijek kada se predstavnici srpskog naroda jasno nacionalno odrede nađe neki Srbin iz Federacije BiH da drži predavanje. Mi ćemo stati iza svakog našeg čovjeka – poručio je Košarac.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije