Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mladi bez vizije

Kolumne
Autor:

Foto: Srpskainfo

Mladi u Bosni i Hercegovini ne čitaju, ne idu na kulturne manifestacije, ne putuju, niti pretjerano vole da se bave sportom, ali zato obožavaju da sjede u kafićima i maštaju kako će napustiti ovu zemlju ili kako će njome jednog dana upravljati despot čvrste ruke koji će građane dovesti u red.

Ovako otprilike izgleda slika mladih u BiH, bar sudeći po istraživanju do kojeg je došla Fondacija “Fridrih Ebert Stiftung”, a koja je ovih danas ugledala svjetlost dana.

I dok mladi u razvijenim zemljama vrijeme provode putujući, ili ćaskajući o unapređenju na poslu, promjeni radnog mjesta, novim tehnologijama ili kupovini stana, mladi kod nas razgovaraju o napuštanju svoje zemlje, ili pak o korupciji i nepotizmu kao nekoj najnormalnijoj pojavi u društvu.

Istovremeno su knjige, koje su neizostavni dio svakog obrazovnog sistema, zamjenili pametnim telefonima i tabletima, na kojima u slobodno vrijeme ne čitaju neko edukativno štivo ili gledaju neku dokumentarnu emisiju, već “jutjubere” i slične sadržaje.

I dok svijet napreduje, omladina u BiH nazaduje, čime se stvaraju nove generacije “obrazovanih” neznalica, koji znaju da se služe moderniim tehnologijama, ali ne i da se aktivnije uključe u rješavanje svakodnevnih životnih problema.

A, kako da ih riješe kada većina njih ne razumije vrijednosti poput ličnih sloboda, vladavine prava i demokratske opozicije ili ih prosto veoma nisko rangiraju na listi svojih prioriteta.

S druge strane, informacija da skoro 80 odsto njih i sa navršenih 30 godina i dalje živi u roditeljskom domu i očekuju da roditelji rješavaju njihove svakodnevne probleme, dovoljno govori o posrnuću mladih ljudi ove države, koji su u procesu komercijalizacije i globalizacije, potpuno izgubili sposobnost da se koriste vlastitim mozgom, slijepo vjerujući da se uspijeh ne gradi ovdje već negdje drugdje.

Ako je suditi po francuskim prosvetiteljima, koji su vjerovali da s napretkom nauke i prosvećenosti ide i moralni napredak, onda se s pravom možemo pitati kuda onda ide BiH?

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO