Magazin

Može izazvati stres: Evo kako isprekidan san utiče na organizam

Stručnjaci se često bave odgovorom na pitanja kada je najbolje vrijeme za spavanje, kako dnevne obaveze i stres utiču na kvalitet sna, ali i kako isprekidan san utiče na stanje organizma.

Muškarac spava na krevetu
FOTO: THE TIMES OF INDIA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Negativan efekat

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da isprekidan san ima negativan efekat na nas, naročito nakon buđenja. Takođe, rezultati su sugerisali da je nekada gore spavati isprekidanim snom nego spavati vremenski kraće.

Na prekid sna može uticati mnoštvo faktora – u prvom redu zdravstveni, ali i stres, a najčešće se budimo u toku noći u strahu da kasnimo na posao.

Pročitajte još

Isprekidan san je ključni uzrok neraspoloženja tokom jutarnjih časova, sugerišu naučnici. U istraživanju koje je dalo ove rezultate učestvovalo je 62 ljudi koji su bili izloženi različitim uslovima. Eskperiment je trajao tri noći, a učesnici su bili izloženi prislinim buđenjima nekoliko puta u toku noći ili su kasno odlazili na spavanje, piše Avaz.

Loše raspoloženje

Rezultati su pokazali da prekid sna naš organizam doživljava veoma stresno zbog toga što se organizam ne odmara dovoljno i ne prolazi kroz sve faze sna, što automatski dovodi do lošijeg raspoloženja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije