Politika

"Ne postoji država koja to nema" Dodik o izgradnji reprezentativnih objekata Srpske u Istočnom Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se, osim Administrativnog centra Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, razmišlja o izgradnji još reprezentativnih objekata u ovom gradu koji treba da služe za potrebe Vlade, njenih službenika i republičkih funkcionera.

"Ne postoji država koja to nema" Dodik o izgradnji reprezentativnih objekata Srpske u Istočnom Sarajevu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vrijeme je čak da se razmišlja da se napravi još reprezentativnih objekata u Istočnom Sarajevu, koji treba da služe za potrebe Vlade, njenih službenika i republičkih funkcionera, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku, komentarišući pitanje zašto samo četiri poslanika iz Srpske noći u tom administrativnom centru u Istočnom Sarajevu.

Pročitajte još

On je istakao da uvijek boravi u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, da tamo drži sastanke i noći upravo u tom centru.

– Da li neko hoće ili neće (tu da noći), to je njihov izbor. To je Vlada Republike Srpske izgradila za te namjene i ne znam zašto je to nekome problem. Mislim da smo kasnili mnogo godina što to prije nismo napravili – rekao je Dodik.

On je istakao da nema države koja nema takve objekte, uređen taj sistem odnosa, svoje reprezentativne kancelarije.

– Dakle, pokušavaju stalno da održe neke teme na glupostima ko spava ili ne spava. Dakle svima tamo stoji na raspolaganju da tamo spavaju, a ja nemam namjeru da kontrolišem ko spava tamo, a ko ne spava – rekao je Dodik, piše RTRS.

On je podsjetio da su poslanici 15 ili 20 godina spavali po benzinskim pumpama i drugim objektima, što je bilo poniženje za Republiku Srpsku.

“Srpska snažna i ispravno pozicionirana u BiH”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska snažna, s jakim institucionalnim karakterom, te da je pozicionirana na pravi način u BiH – u Predsjedništvu, Savjetu ministara, Parlamentarnoj skupštini a pogotovo u Domu naroda.

– Četiri delegata, od pet iz Republike Srpske, su iz SNSD i sigurna su garancija da se ništa od onoga što se namjerava loše napraviti Republici Srpskoj neće sprovesti – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD.

Dodik je naveo da Republika Srpska ima Skupštinu, predsjednika i Vladu koji djeluju isključivo na odbrani izgradnje i njenog jačanja.

Komentarišući zahtjev takozvanog Instituta za istraživanje genocida Kanada Kristijanu Šmitu da spriječi dodjelu mandata Miloradu Kojiću u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je rekao da je narod odlučio ko će biti predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i da to ne može niko spriječiti.

Dodik je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekao da ovo nije prvi put da muslimani koriste takozvane institute iz inostranstva koji nemaju moć, ali stvaraju privid da se iz inostranstva postavljaju ultimatumi.

– Bilo je takvih inicijativa i ranije. Postojao je i muslimanski institut iz Ljubljane da bi se imao oreol i namjestilo da nešto dolazi iz inostranstva, a njihove stavove su iznosili muslimani koji su govorili protiv Srba – naveo je Dodik i istakao da je, uz uvažavanje javnosti, postalo glupost da se komentarišu ovakve inicijative koje imaju uspjeha onoliko koliko se priča o njima.

Dodik je podsjetio i na njihov narativ u proteklom periodu, kada su željeli da srpski narod prikažu u negativnom svjetlu.

– Nije srpski narod uradio genocid. Dosta više – naveo je Dodik.

On je rekao da niko nije imao iluzija da će biti drugačije s dolaskom nove garniture na vlast u BiH, ali da im je data šansa, iako se sprovodi ista priča kao i ranije.

– Isto je. Samo daj što više na teret Republike Srpske i srpskog naroda – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije