Društvo

Ova hrana je SPAS ZA SRCE: Ovih sedam namirnica smanjuju holesterol i upale, a svi ih vole

Ako imate neko srčano oboljenje, postoje namirnice koje bi trebalo da izbjegavate, ali i one koje bi trebalo svakodnevno uvrstiti u ishranu.

Ova hrana je SPAS ZA SRCE: Ovih sedam namirnica smanjuju holesterol i upale, a svi ih vole
FOTO: GORAN SRDANOV/ŽENA.BLIC.RS.

Nekoliko nutricionistkinja objasnilo je zašto baš ovih sedam namirnica može da pomogne srcu koje se “bori” sa kardiovaskularnom bolešću. Evo koje bi namirnice trebalo da jedete za zdravije srce!

Ovsena kaša

Ako želite da dan započnete uz najbolji doručak za srce, domaća ovsena kaša je pravi izbor!

Pročitajte još

– Ovas je cijela žitarica, odličan izvor vlakana, i pomaže da se loši LDL holesterol slabije apsorbuje u krvotoku – objasnila je nutricionistkinja Ejmi Gudrič. Pročitajte i kakvu ovsenu kašu nikada ne bi trebalo da kupite!

Orašasti plodovi

– Da, sadrže mnogo masti, ali su takođe i prepuni antioksidanata i vlakana. Smanjuju holesterol i upalne procese u tijelu – rekla je nutricionistkinja Tina Marinačo. Zbog visokog sadržaja kalorija, ako vodite računa o težini, nemojte pojesti više od 30 grama, savetuje ona.

Pasulj

Učinite svom srcu uslugu i jedite pasulj, to je odlična namirnica za srce! Unijećete mnogo proteina, a malo zasićenih masti i holesterola.

– Pasulj je pun vlakana i biljnih proteina, kao i sve mahunarke. Smanjuje pritisak i upalne procese u tijelu – rekla je Gudričova.

Masna riba

– Tunjevina, losos i druge masne ribe trebalo bi jesti dva puta nedjeljno. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, spuštaju trigliceride, pritisak i ukupan holesterol – objasnila je Gudričova. Ali nije svaka tunjevina u konzervi zdrava.

Bobičasto voće

– Sve bobice su dobar izvor antioksidanata koji nas štite, kao i fitohemikalija koje su povezane sa zdravljem kardiovaskularnog sistema – rekla je dijetetičarka Kolin Kristensen.

Soja

Neprerađena soja je odlična za unos proteina, vlakana, zdravih masti i antioksidanata. Smanjuje holesterol, pritisak, trigliceride i upale u organizmu.

Avokado

Možda vam je ljekar rekao da smanjite unos maslaca, ali zdrave masti kao što su one koje sadrži avokado vam se svakako savjetuju.

– Avokado sadrži mononezasićene masti koje spuštaju holesterol i smanjuju rizik od bolesti srca, kao i oleinsku kiselinu, omega-9 masnu kiselinu koja smiruje upale. Avokado sadrži i više kalijuma od banane, vitamin K i vlakna – rekla je dijetetičarka Beki Kerkenbuš.

Zapamtite, dijagnoza srčanog oboljenja nije presuda, štaviše. Uz izmjene životnog stila, više kretanja i pametniju ishranu, možete da živite dug i ispunjen život – zdraviji nego prije!

Prihvati notifikacije