Magazin

Ploging je novi fitnes trend: Spoj trčanja i prikupljanja smeća postaje sve popularniji

Ploging, sve popularniji oblik fizičke aktivnosti koji je stigao iz Švedske, a koji spaja trčanje i prikupljanje smeća jako nas je razveselio.

Ploging je novi fitnes trend: Spoj trčanja i prikupljanja smeća postaje sve popularniji
FOTO: ALEX CRUZ/EPA

Raduje nas i činjenica da se polako, ali sigurno širi cijelim svijetom.

Termin ploging, originalno “plogga”, smislio je Erik Alstrom, skijaš i trejl trkač koji je grupu “Ploga” pokrenuo 2016. godine. Unazad nekoliko godina, ploging se počeo širiti svijetom, pa danas tako postoje brojni trkači i rekreativci koji na svojim standardnim rutama čine i dobro za planetu. Alstrom danas organizuje ploging turneje širom svijeta, a popularnost ovog zanimljivog i ekološki osviještenog oblika trčanja dokazuju i brojne ploging zajednice koje niču izvan Švedske.

Kao što sama definicija daje do znanja, ploging je vrlo jednostavan. Ono što vam treba jesu vaša regularna fitnes odjeća, dobre patike te zaštitne rukavice i kesa za smeće. Dok trčite, gledajte stazu ili ulicu po kojoj trčite te pokupite u svoju kesu smeće na koje nailazite. Kad ispunite kesu prikupljenim smećem, odložite je u za to određene kante za smeće.

Ploging je namijenjen svima, bez obzira na dob. Naravno, osim trčanja, smeće možete sakupljati i u šetnji, vozeći bicikl, planinareći… Neki smeće prikupljaju čak i na padl bordu, što je svakako pohvalno imajući na umu da su mora prepuna smeća koje je pogubno za biljni i životinjski svijet.

Mada ne postoje službene naučne studije, jasno je kako trčanje začinjeno pravilnim saginjanjem, ali i stajanjima za prikupljanje smeća, može povećati potrošnju energije, kako otkriva Brent Rubi sa Univerziteta Montana.

– Samo naginjanje može malo promijeniti ukupnu potrošnju energije. Aktivacija različitih mišića koji se ne aktiviraju trčanjem je stvarna korist – rekao je Rubi.

Naravno, postoji velika mogućnost da ploging već radite, a želite li se još više angažovati, slobodno pretražite hashtag #plogging na Instagramu i inspirišite se brojnim pojedincima koji su ovaj trend shvatili ozbiljno. U slučaju da se ne osjećate ugodno dirajući smeće, plogeri objašnjavaju kako će vas jednokratne rukavice zaštititi, ali potrebno ih je nositi baš uvijek, nezavisno od godišnjeg doba. Mnogi će takođe reći kako ovakav doticaj s odbačenim smećem nije ništa drugačiji od diranja proizvoda na policama prodavnica, piše Ljepotaizdravlje.

Prihvati notifikacije