Društvo

Polovina su medicinske sestre i tehničari: Na UKC zaposlen 3.591 radnik

Najveća javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj, UKC RS zapošljava 3.591 radnika, od kojih su gotovo polovina medicinske sestre i tehničari.

medicinske sestre UKC RS
FOTO: FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj podatak saopšten je povodom Međunarodnog dana sestrinstva, 12. maj. Na UKC danas radi tačno 1.695 medicinskih sestara i tehničara.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić tvrdi da je kvalitet usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi na evropskom i svjetskom nivou zahvaljujući medicinskim sestrama.

Pročitajte još

– Želim da vam zahvalim za sve ijednu infuziju, injekciju, tabletu i vađenje krvi, za pristup i sve osmjehe koje medicinske sestre daju pacijentima bez čega kvalitet naših usluga ne bi bio ovakav kakav jeste danas – na evorpskom i svjetskom nivou – rekao je Đajić.

Glavna sestra na Klinici za očne bolesti Daliborka Kuzmanović poručila je da su medicinske sestre stub zdravstvenog sistema i podsjetila da osnovni atributi sestrinske profesije treba da budu humanost, znanje i lijepa riječ.

– Engleska bolničarka Folerns Najtingel bila je prva školovana medicinska sestra i ona je utrla put kojim moramo ići i raditi na sebi – istakla je Kuzmanovićeva.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se u znak sjećanja na datum rođenja engleske bolničarke Florens Najtingel koja je bila reformator sanitetske službe i osnivač prve škole za medicinske sestre.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije